Капитанът на потъналия корейски ферибот наредил на пътниците да стоят по местата си, с което ги обрекъл на сигурна смърт

Капитанът на потъналия корейски ферибот - Лий Жоон-Сеок се е отървал от трагедията без абсолютно никакви контузии. Макар първоначално да се твърдеше, че Сеок, който е на 68 години, е бил сериозно наранен, лекарите, които са го прегледали са категорични, че той няма абсолютно никакви наранявания, а само леки охлузвания.

[caption id="attachment_406115" align="alignright" width="300"]Капитанът на потъналия ферибот (в средата) Капитанът на потъналия ферибот (в средата)[/caption]

Тези факти допълнително засилиха негодуванието срещу 68-годишния мъж, както и обвиненията, че именно той е отговорен за трагедията, в следствие на която фериботът с 476 души на борда, потъна. Броят на жертвите вече достигна 64 души, а 246 все още се водят за изчезнали, макар спасителите да смятат, че няма шанс да са живи. Повечето от тях са тийнейджъри.

Президентът на Южна Корея заклейми поведението на капитана на потъналия ферибот и на поверения му екипаж като "непростим акт на убийство". А причина за това са неадекватните действия на Сеок, който наредил на пътниците да си стоят в стаите, забавяйки процеса на евакуация с цял половин час. С което всъщност ги обрекъл на сигурна смърт, предават от Daily Mail.

Заради тези си действия Сеок и двама от членовете на екипажа му бяха арестувани. Междувременно се появи и видео, в което ясно се вижда, че капитанът е сред първите спасени от потъващия ферибот. Въпреки етичното правило капитаните да напускат последни кораба си.