Чернобил горя, но няма опасност за населението

Чернобил горя! Дни наред пожарникарите в Украйна гасиха пламъците край бившата атомна електроцентрала, която все още е най-големият кошмар на цяла Европа. Горски пожар край Чернобил и изправи на нокти половината свят. За щастие властите в Киев успокоиха, че пожарът е овладян. А нивата на радиация са в нормите.

Какво предизвика пожара?

Според информация на официалните власти дъждът е успял да помогне на пожарникарите да овладеят ситуацията. В Киев са регистрирани двама заподозрени за палежите, но няма информация по случая засега. Пожарът е регистриран на 4 април около полунощ, в област Владимировки, съобщава news.liga.net. На пети април, главният държавен екоинспектор Ерог Фирсов заяви, че "в центъра на пожара" се е повишил радиационния фон. На 7 април от държавните органи съобщават, че радиационния фон в Киев и областта е в норма. Няколко часа по-късно обаче огънят се разпространява на площ от 35 хектара. Преди два дни украинското правителство затегна мерките и предупреди, че нарушителите ще бъдат глобени с до 9000 украински гривни и затвор от 2 до 5 години. Ден по-късно и пожарът беше угасен, благодарение на спасителите и неочаквания дъжд, който се изля над региона.

Защо министерството забрани на хората да излизат?

Ситуацията с коронавируса и без това бе наложила на гражданите на Украйна пълна карантина, но министъра на здравеопазването Максим Степанов наложи още повече ограничения. Той препоръча украинците с хронични заболявания, както и онези, които страдат от белодробни или сърдечно-съдови заболявания да не излизат от домовете си заради пожарите в Чернобил. Забраната се отнася за онези, които живеят недалеч от опасния район. Причината за това не е повишена радиация, а нещо също толкова сериозно — частиците дим и прах, които се носят във въздуха след потушаването на огъня. "Има видимо повишение на праховите частици във въздуха. Затова съветваме хората с хронични дихателни проблеми да си стоят у дома. И да избягват сутрешните излизания, когато нивата на частици във въздуха е по-голяма", казва Степанов. [caption id="attachment_625251" align="aligncenter" width="300"]Чернобил пламна, но няма радиация сн. You Tube/ Global news Чернобил пламна, но няма радиация сн. You Tube/ Global news[/caption] Няма информация за засегнати части от старата електроцентрала, нито пък за образуване на радиационен облак или повишаване на радиационния фон, нито в Чернобил, нито в Киев или в Украйна. Европа също е в безопасност.