Бижутата са важна украса за индийските жени и това не се е променило векове наред. Колко е значима една дама в Индия си личи, по това колко бижута получава, като подаръци. Носенето на множество бижута в Индия не се прави само заради традициите или да се украси жената, ами е и плод на символизъм - всяко бижу си има негово значение и се поставя по определен начин.

Защо бижутата са толкова важни за индийските жени?

Освен за украса, бижутата служат и за финансова сигурност. Ако дамата изпита някакви финансови затруднения винаги може да продаде бижутата си. Освен тази огромна полза, жените изглеждат по-женствени, като носят бижута с диаманти или скъпоценни камъни. Когато носят достатъчно накити върху себе си, дамите в Индия показват сила, красота и независимост. Макар и да се окичиш със златни бижута от глава до пети, да не е точна наука, при Индийците то се счита точно за това.

Бижутата, които носят индийките са най-разнообразни видове

Разнообразието идва от там, че бижутата всъщност подчертават традициите на индийците - многото традиции и вярвания се изразяват с много бижута. Някои от най-често използваните бижута включват пръстени за нос, огърлици, обеци, мангалсутра и гривни. С помощта на бижутерия СОМАХА ще разгледаме по-дълбоко значението на всяко едно златно бижу. Изготвихме списък на някои от най-популярните индийски бижута, като включихме и културното им значение.

Какво е Тика?

Тика се нарича верижка с висулка на края, която се поставя на главата. Самата висулка виси по средата на челото. Идеята се крие зад това, че там се намира чакрата, която отговаря за опазването на рода и семейството. Обикновено се изобразява, като цветето лотус с две листа. Той символизира крайния съюз, в който няма разделение. От гледна точка на науката, този съюз е срещата на мъжките и женските елементи в природата, както на физическо, така и на умствено ниво.

Защо индийките носят халка за нос?

Пръстенът за нос, определено е най-атрактивното бижу, без което гримът на омъжената жена се счита за непълен. То е неразделна част от традиционните сватбени бижута, като се има предвид неговото значение. Булките в аристократичните семейства получават специални пръстени за нос, създадени специално за тях, тъй като се счита за най-важното бижу. Научно се смята, че жените, които имат обица на носа, изпитват по-малко болка по време на раждането. Според други теории, точката на носа е свързана със здравето на половите органи при жените. Има дори предположения, че халката за нос пречи на жената да бъде хипнотизирана, защото контролира мозъчните вълни.

Какво значение имат обеците в индийската култура?

Това са едни от най-очарователните бижута, носени и от женени и от неомъжени жени. Обеците са във всякакви форми и размери. Привличат женските и мъжките погледи, част са от модните тенденции и ако са съчетани добре с остатъка от бижутата и облеклото, тогава дамата се гордее с външния си вид. Според индийските легенди, злите духове могат да влязат в тялото през ушите и обеците действат, като препятствие. Колкото по-големи са обеците, толкова по-защитена е жената. Според друго вярване, на ушите има определени точки, които отговарят за здравината на бъбреците, шийката на матката и пикочния мехур.

Какви са колиетата при индийките?

Смята се, че огърлиците, носени близо до сърцето, контролират емоциите и укрепват любовта. Колкото по-скъпо е колието, примерно златно със скъпоценни камъни, толкова по-силна е любовта между жената и мъжа ѝ. Смята се, че когато жената носи огърлица от камъни, тогава те прехвърлят енергията си върху нея. От древни времена жените носят огърлици, висулки, нанизи от мъниста и сложни декоративни колиета, така че това не е нищо ново. Това го правят за късмет и за да отблъскват злото. В Индия колието се смята за защитен орнамент срещу хипнотизиране. Така че, този тип украшение на врата не само добавя красотата, но и действа като мощно защитно средство срещу недоброжелатели.

Браслети (Големи гривни)

Самото им наименование описва този вид гривни - ако го кажете на глас ще чуете как то звънти, така звънтят и самите гривни, когато се удрят една в друга. Носенето на гривни не е толкова силен издайник на богатството на една жена, защото гривни има на всякакви цени - от евтини дървени до такива със скъпоценни камъни и трицифрена цена. Гривните могат да бъдат с толкова атрактивни дизайни, че да засенчват всички останали бижута, които носи индийката. Те могат да се носят от омъжените жени, могат и от тези, които все още не са срещнали любовта на живота си. Като цяло, колкото по-шумни са гривните, толкова повече внимание иска да привлече дамата. Научно е доказано, че гривните помагат за увеличаване на кръвообращението на жените, както и за канализиранието на енергията.

Пръстени за пръстите на краката

Колкото и странно да звучи, пръстените за пръстите на краката помагат за регулиране на менструалния цикъл при жените. Основната причина да се вярва в нещо подобно е фактът, че нервите, които достигат до тях, първо преминават през половите органи на жената. Силно се вярва и че пръстените, които са направени от сребро могат да канализират енергията на цялото тяло, защото докосват едновременно и земята и тялото.

Какво означават пръстени за ръцете?

Носенето на пръстен на безименния пръст стимулира мозъчните неврони. В Индия, жените носят годежния си пръстен на средния пръст, като се счита, че там има нерв, който достига до сърцето. По този начин, пръстенът контролира емоциите на дамата, която го носи. Не само в Индия, ами и по цял свят се счита, че различните камъни имат благоприятно влияние върху тялото на хората. Поради тази причина, пръстените с камъни са толкова популярни и носени.

Какво е Мангал Сутра колие?

Това е специално златно колие, което трябва да има черни мъниста по него. В по-атрактивните дизайни, черните мъниста се редуват със златни. Според индийските поверия, това колие помага за регулиране на кръвното налягане и за циркулацията на кръвта. По принцип се подарява от младоженеца на булката и трябва да се носи от нея до края на живота ѝ.

Златният колан

Коланите не се носят от индийките ежедневно, те се слагат само при специални поводи. Освен, че са красиви и издължават фигурата на жената, те пречат да се натрупат излишни мазнини около кръста. Така дамата има хубава фигура и изглежда добре.