Завръщането на „Преди обед“ в ефира на bTV в началото на тази седмица, бе белязано от потресаващ провал и фалстарт. На зрителите им стана ясно още от пръв поглед, че трите нови водещи не могат да стъпят на малкия пръст на Деси Стоянова, дори и в комплект. И от трите лъха тотална липса на професионализъм, абсолютна неподготвеност за работа, както и очебийна самодейност. Новите звезди – танцьорката Франциска Йорданова и комедиантката Оля Маринова, са тотал щета, категорични са зрителите.

 

На фона на тях двете, традиционно недолюбваната Зейнеб Маджурова изпъкна едва ли не като носителка на „Оскар“ в драмсъстав на селско читалище. Тя обаче успява изключително трудно да вземе думата от двете си колежки, а хората, както и преди, не искат да я гледат. Казано с други думи – положението в „Преди обед“ е повече от трагично още със старта на новия сезон.

Макар да е широко известно, че няма незаменими хора, Деси Стоянова май ще се окаже абсолютно незаменима в „Преди обед“. Основната причина за това е, че вместо да й търсят пълноценен заместник, са решили да сложат на мястото й три жени, които нямат никаква представа в какво се състои работата на добрия тв водещ, иначе казано – количеството не означава качество.

 

Ако някой някога е смятал, че всеки може да стане журналист, а в случая – лице на предаване, то актуалното състояние на „Преди обед“ е най-яркото доказателство, че това изобщо не е вярно. Франциска Йорданова и Оля Малинова със сигурност не могат и това личи от проявите им в национален ефир в едно от най-гледаните и доскоро най-харесвани предавания на Би Ти Ви.

 

И двете нямат никаква представа нито как се прави интервю, нито какъв е етикетът на поведение в телевизионното студио. Надвикват се, прекъсват се непрестанно, не са компетентни по темите, за които се говори в студиото, не показват уважение към събеседниците си и не на последно място – говорят на дразнещ диалект.

 

При Оля положението е, меко казано, шокиращо. Личи, че никога не си е правила труда да се опитва да говори книжовен български език, какъвто трябва да звучи от телевизионния екран, нито си дава сметка, че телевизията, освен да забавлява, има и функция да образова своите зрители.

 

За въпросната функция май никой не е мислил, когато е избирал лицата в „Преди обед". Диалектът и махленският стил на изразяване на Малинова може и да са много

смешни, когато се изявява като комедиантка, но нямат място в тв студио. Франциска пък се старае, но явно толкова си може. Като съдийка по танци в„ Денсинг Старс“ пред пролетта тя бе блестяща, защото е професионална танцьорка. Но като водеща изглежда и се държи като истинска парашутистка, каквато всъщност е.

 

Зейнеб Маджурова, е единствената от трите, която има предишен опит в телевизия. И това личи от поведението й. На фона на колежките си тя е по-обрана и по-естествена в поведението и езика си. Но бившата брадърка никога не е била любимка на зрителите, винаги са я приемали като спусната отвисоко, незаслужила позициите, които заема, и твърде агресивно натрапвана, без да има кой знае какви качества или заложби. Затова, въпреки че се справя по-добре от колежките си, тя отнася най-жестока критика.

„Започва да прилича на Нова телевизия. Всички да са водещи, но не е интересно...

 

Десислава Стоянова ви бие всички, взети заедно... В нея има интелект, има изказ, има култура, има излъчване…“; „Събрахме „седянката" и стана една говорилня, всяка гледа да изпъкне като в седянката на Гала, което е противно!

 

Добре че има и други канали"; „И тук ще стане кокошарник като в „На кафе”. От сутринта ще се надвикват и ще говорят една през друга, нещо, от което нямаш нужда в 9.30 сутринта"; „С интерес очаквах сутринта да гледам предаването, но не издържах дори 5 минути и смених канала"; „Мислех, че простотията и тежката селяния са запазена марка на Нова. Явно това е някаква епидемия, която е обхванала и Би Ти Ви. „Къде хойш кът тъ няма?” - нещото в кофти животински принт. Дъно! – това са малка част от коментарите на шокирани зрители след първия епизод с трите нови водещи.

 

Последният коментар визира въпрос, зададен от Оля Малинова към водещия Петър Дочев, включен чрез видеовръзка, докато язди кон някъде в околността на студиото. Новата водеща попита колегата си къде со намира, използвайки въпроса, описан от коментиращата зрителка.

Както се прогнозираше още преди седмица, тя си навлече гнева на хората заради диалекта й, мекия и небрежен стил на говорене.

 

Абсолютното неумение на трите водещи да водят интервю пролича още с първия опит – с Михаела Филева, която трябваше да разкаже за срещата си със световната звезда Ед Шийрън, чийто концерт в София беше подгряла два дни по-рано.

 

„Следващия път ти да си звездата“, пожела й Франциска, без да осъзнава, че с тези думи принизява родната певица, намеквайки, че тя не е никаква звезда. А Оля Малинова почти потвърди нейните думи: „Той да те подгрява теб”, изцепи се комедиантката. Добре, че в студиото беше и опитният репортер Игор Дамянов, за да замаже положението. Зейнеб пък направо обърка името на Ед Шийрън, наричайки го Шерийн.

Когато пък на масата седна Мария Вълдобрева – дъщеря на Стефан Вълдобрев, за да разкаже за кинофестивала във Венеция, Франциска няколко пъти подчерта: „Искаме жълтенийки". Явно е била инструктирана да изисква клюки вместо информация за филмите на големия форум.

 

Не стига другото, ами предаването закъсня още с първия си ефир. Заради усложнената политическа обстановка шефовете на телевизията бяха решили да удължат „Тази сутрин“ и съответно „Преди обед“ започна 35 минути по-късно от предвиденото – чак в 10.05 ч. Новите водещи бяха представени от Владимир Зомбори и колежката му от „Гласът на България” Боряна Братоева.

 

Много зрители споделят, че са се зарадвали, когато са видели актьора, който през пролетта спечели шоуто „Като две капки вода" на Нова тв. Надявали са се, че той ще смени Петър Дочев в „Преди обед", а Боряна Братоева – Деси Стоянова. Но са били разочаровани, щом са чули, че двамата са в студиото само за малко. Други пък са стискали палци Боряна да води с любимия си Николаос Цитиридис. Хората явно са съгласни да приемат в „Преди обед” всичко с изключение на това, което им беше предложено.

Източник: Уикенд