Заснеха невероятни кадри при изриването на мощен вулкан в Индонезия

Зрелищни снимки, проследили изригването на мощен вулкан в Индонезия за много кратко време обиколиха света. Милиони хора с изумление се насладиха на огромната и неосъзната от нас сила на природата.

Изригването на вулкан винаги е впечатляваща завинаги гледка, но когато наблюдателят е почти до него, впечатленията са невероятни. По време на изригването на мощен вулкан в Индонезия, професионален фотограф се е намирал на борда на преминаващ наблизо пътнически самолет. Софиан Ефенди се възползвал от неочаквания си голям шанс и направил превъзходни снимки, документирали изригването на вулкана. На тях от близък план се виждат тоновете пепел, преминаващи през поредица от причудливи форми и спиращи дъха от изумление.

[caption id="attachment_411852" align="aligncenter" width="236"]Изригване на вулкан в Индонезия предизвика в фурор в нета Изригване на вулкан в Индонезия предизвика в фурор в нета[/caption]

Мощното изригване на вулкана е изпратило високо в атмосферата (на около 12 мили) огромно количество пепел и прах.

[caption id="attachment_411853" align="aligncenter" width="300"]Кадрите ще ви оставят без думи Кадрите ще ви оставят без думи[/caption]

Вулканът, избухнал на острова е бил наблюдава от близо година, тъй като в последно време се е регистрирало раздвижване на земните пластове в планината, чието име в превод от балийски означава „Планина на духовете”. На десетки фермери, които работят на острова, е направено предупреждение за евакуация и се предполага, че няма пострадали при изригването на вулкана.

[caption id="attachment_411854" align="aligncenter" width="246"]Пострадали няма Пострадали няма[/caption]

Изригналият мощен вулкан е един от многобройните вулкани в Индонезия. Той принадлежи на тъй наречения „Тихоокеанския огнен пръстен”. Огненият пръстен представлява област в Тихия океан и се характеризира с чести земетресения и вулканични изригвания. В него се намират 452 вулкана—75 процента от всички вулкани в света. Към настоящия момент активните вулкани в пръстена са 128.

vulkan4_284_400 vulkan5_350_230

За първи път вулканът е регистриран официално през 1512 година и от тогава се смята, че се е активизирал общо 20 пъти.