Мраморното езеро e разположено на около 50 километра от град Пловдив. То е в изоставената мраморна кариера, тя се намира на източния склон на могилата Байлъка, която е само една от хълмовете, около село Православ.

Езерото представлява уникален феномен, но който е резултат от човешката дейност. То ни напомня, че природата може да реагира на човешките вмешателства по свой уникален начин, създавайки нещо красиво и впечатляващо.

Знаете ли къде у нас е Мраморното езеро - повърхността му е като огледало

Водата в Мраморното езеро е дъждовна и преминава през естествен процес на филтрация, което придава на езерото невероятния му синьо-зелен цвят. Водата тук се съревновава с красотата на съседните Крушунски водопади. Тя е кристално чиста – като огледало, което прави езерото идеално за гмуркане с подходящо оборудване.

Знаете ли къде у нас е Мраморното езеро - повърхността му е като огледало - Снимка 2

То е популярно сред водолазите в региона и често се използва и за тренировки. По дъното му може да се видят останки от земекопна техника, останала от времето, когато се е добивал мрамор от кариерата. Това му придава допълнителен елемент на чар.

Знаете ли къде у нас е Мраморното езеро - повърхността му е като огледало - Снимка 3

За да стигнете до езерото от Пловдив, трябва да преминете през Раковски и Брезово и да завиете в посока село Православ. To се намира сред красивата природа на Средна гора и предлага чудесни възможности за релакс, приключения и туризъм.

От Православ до Мраморното езеро можете да стигнете, като завиете наляво от пътя за селото, около километър преди самото село, а по отбивката е поставен голям мраморен обелиск с обозначение.

Източник: blitz.bg