Златомир Иванов, по-известен като Златко Баретата, осъществи мечтата си да се оттегли далеч от столичните интриги и живее като Робинзон Крузо на див плаж край Приморско.

 

Той и бандата му наели голям парцел на брега на морето, където са паркирали своите луксозни каравани и планират да прекарат там поне до септември. На първо поглед нищо не подсказва, че това убежище, разположено на първа линия край морето, е обитавано от опасни гангстери, начело с Баретата.

 

Златко Баретата кръстосва из Витоша като Робинзон Крузо

Гледката е повече от обичайна - пушат скари, децата играят наоколо и пищят, само дето в сенките се крият охранителите му, бдящи за потенциални натрапници. Златко е "дивак" и се наслаждава на живота като отшелник. За щастие за отдъхващите в региона, Баретата и свитата му, рядко напускат своя лагер за бърз тур по кръчмите в околията, а през повечето време беснеят на плажа

 

За морското бягство на бившия служител на ЦСБОП, откъдето тръгва приятелството му с Братя Галеви, лично помогнал местният тарикат Димитър Желязков – Митьо Очите. В ъндърграунда се носи мълвата, че след стрелбата срещу несебърския бос пред кръчмата „4 уои“ в Слънчев бряг преди 7 години – през юни 2016-а, той поискал от Баретата да обединят усилия за задържането на властта по Черноморието. Софийски разбойници разправят, че двамата гангстери, оцелели като по-чудо след куршумени атаки, се разбрали да въртят заедно бизнес по морето, за да не допуснат „шанаджии” да нахлуят в една от най-доходоносните територии.

 

Смята се, че Митьо Очите лично помолил Баретата да се включи в играта. Несебърският бос привлякъл Златко за съдружник, тъй като нямал сили сам да си върне превзетите след атентата територии, а и да има сили да ги владее. След стрелбата срещу него в Слънчев бряг позициите му били отслабени и се нуждаел от мощна подкрепа на добре смазана машина като тази на Баретата.

 

Изненадващата кримикоалиция била договорена след тайна спявка на малцината оцелели в ъндърграунд войните шефове на мафията - Златко Баретата, Киро Киров – Киро Японеца и Митьо Очите. Тримата споделят обща съдба да са живи по чудо след няколко атентата. Според запознати по-важната цел на срещата била преразпределяне на наркопазара след завръщането в играта на страшилището от Несебър, когото мнозина побързаха да отпишат след атаката в Слънчев бряг.

 

За любовта на Златко Баретата към отшелническия живот свидетелства преди време бодигард на натирения впоследствие Иво Ториното. Бабанката разказа, че поне веднъж месечно Златомир Иванов предприемал солови екскурзии във Витоша, без охрана, телефон и дори без… дрехи.

 

Многобройните пазванти на Баретата треперели от ужас в очакване на поредния му пристъп, защото в подобни моменти Златомир бил тотално неконтролируем. Криминалният авторитет хвърлял дрехите и обикалял Витоша в района над палата в „Драгалевци“ досущ като дивака Робинзон.

 

Въоръжен само с остра кама, Златко се изживявал като древен тракиец, който излиза на лов в планината. Нещастните му охранители отначало правели опити да го следват на почтително разстояние, но Златко успявал да ги финтира и припкал като планински козел по скалите. След ден-два босът се прибирал у дома мръсен, вонящ и съсипан от умора.

 

Според близки до бившата барета пристъпите били предизвикани от модерната дизайнерска дрога „флака”, която напоследък трупа все повече почитатели сред родния хайлайф. Тя е изключително опасна не само за тези, които я взимат, но и за всеки, който се изпречи на пътя им, тъй като предизвиква резки промени в съзнанието. Наричат я „синтетичната дрога на новото поколение”. Произвежда се в незаконни лаборатории в Китай. Твърди се, че тласка хората, които злоупотребяват, към самоубийство.

Източник: Уикенд