Когато дъщерята на бившия Първи издъхнала, вече нищо не го спирало

Вероятно през годините по един или друг начин до вас е стигнала мълвата за връзката между Александър Лилов и дъщерята на бившия Първи – Людмила Живкова.

Причината тази тема отново да излезе на дневен ред стана смъртта на съпругата на Александър Лилов – доц. Анна Лилова, която издъхна на 5 август.

Кончината й я избави от неприятния слух, че съпругът й кръшкал с Людмила. Твърдението за близки интимни отношения между Стратега и щерката на Тато циркулира упорито повече от половин век.

Жената на Александър Лилов не вярвала, че…

Запознати издават, че Лилов бил красавец №1 на плажа на властта пред резиденция Евксиноград. Той впечатлявал с поглед и тяло и никоя дама не можела да му устои. Освен това мъжете от управляващата върхушка си давали ясна сметка, че не могат да се конкурират с него.

Александър Лилов започнал да летува в почивната станция на БКП в край на 60-те години, когато бил само редови депутат. По него време нямал навършени 40 години.

Във възторг от атлетичното му тяло изпаднала и Людмила Живкова, която също карала там морските си ваканции.

Тя обаче не обичала да плажува и вместо това през деня четяла книги под някоя сянка. Когато за пръв път видяла Лилов с изрязан бански, нещо в нея се преобърнало и веднага се появило желание за плажуване. Така все по-често Людмила започнала да разтяга хавлията си на плажа, за да може да се наслаждава отблизо на сексапила му.

В началото на 70-те години Александър Лилов бива издигнат за шеф на отдел „Култура“ в ЦК, а впоследствие станал и секретар. Според мълвата за това помогнало ходатайството на Людмила Живкова, чийто ресор била културата.

Поради факта, че двамата вече работели в една сфера, срещите им станали ежедневие.

Лилов, който в зората на демокрацията оглави преименувалата се на БСП комунистическа партия винаги е бил категоричен, че твърденията за ходатайство от страна на Людмила Живкова са повече от несериозни.

И докато съпругата на Лилов – доц. Анна Лилова не вярва на тези слухове, то съпругът на Людмила Живкова – Иван Славков имал сериозни съмнения. Те дори стигнали дотам, че Батето да заподозре, че синът му не е от него, а от Лилов. С времето обаче той се успокоил, че Малък Тошко е негов син, виждайки голямата им прилика.

Той обаче така и не изключил съмненията, че жена му е търкала чаршафите с партиеца от Белоградчишко. В изневярата на Людмила Живкова бил убеден и бившият Първи.

В мемоарния си двутомник Иван Славков споделя, че е имало нещо между Александър Лилов и съпругата му, но така и не успял да научи точно какво. Категоричен е обаче, че дори и да му е изневерила, то имала да му връща много.

Ако може да се вярва на думите на бившия зам.-министър на външните работи Живко Попов, то Людмила Живкова искала да сложи край на живота си именно заради Лилов. Дори при последната си командировка в Мексико се заключила в стаята и категорично отказвала да отвори, заплашвайки, че ще се самоубие.

Александър Лилов пък се възмущаваше на тази измислица. Той също потвърждавал наличието на такава случка в Мексико, но подчертавал, че тя е била по медицински причини.

През 70-те години Лилов става член на Политбюро и неформален лидер №2 в партията. Людмила Живкова пък умира внезапно на 21 юли 1981 г., след което кариерата му се срива изведнъж.

Тодор Живков освободил любимеца на покойната си щерка от всички постове. Според запознати една от причините била, че Живков постоянно получавал информация от ДС за забежките на дъщеря му с Лилов и ги смятал за неморални.

Въпреки това обаче той не смеел да предприеме никакви действия, докато дъщеря му била жива, за да не я разсърди. Когато се споминала обаче, вече нямало какво да го спре.

10 ноември 1989 г. сварва Александър Лилов в Лондон, където карал специализация. Месец по-късно той оглавява БСП и остава на този пост до 1991 г, след което ръководи Центъра за стратегически изследвания на Столетницата, откъдето идва и прякорът му Стратега.

Източник: Уикенд