Турският СЕМ (Съвет за електронни медии) – РТУК, наложи забрана за излъчване на популярния сериал „Алени пъпки“, тъй като посланията в него нарушавали „националните и духовните ценности“ – съобщава агенция „Ройтерс“.

Още след първите два епизода на шоуто, които се появиха на екран на 18 декември, се появиха множество гневни реакции.

„След първите 2 епизода бяхме затрупани от жалби и искания продукцията на FOX да бъде спряна. Хората негодуват, че теленовелата е ислямофобска, затова и рекламните й плакати на много места бяха залети с черна боя“ – коментира Ебубекир Шахин – председател на турския медиен регулатор РТУК и член на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

Главната мъжка роля в скандалния сериал се изпълнява от Йозджан Дениз. Актьорът, когото познаваме като Фарук Боран от „Завинаги“ и Кахраман от „Част от мен“, все още не е направил изявление по повод наложената цензура, но продуцентът му Фарут Тургут взе отношение по темата.

„Обявиха ни война, но ние ще се борим докрай“ – заяви пред в. „Хюриет“ създателят на „Алени пъпки“.

Защо резнаха новия сериал с Фарук Боран?

Проправителствените медии обвиниха шоуто, че е ислямофобско, което доведе до анулирането на разрешенията за снимане на предстоящите епизоди. Въпреки това сериалът оглави рейтинговите класации, а в YouTube епизодите събраха над 10 млн. гледания.

Източник: „Уикенд“