Речта на Меган Маркъл срещу расизма невъзможна, ако с Хари бяха останали част от кралското семейство

Меган Маркъл наскоро изнесе трогателна виртуална реч по случай дипломирането на ученици от бившата й гимназия с Лос Анджелис. Херцогинята на Съсекс зачекна темата за движението "Black Lives Matter" и протестите, които се провеждат в цяла Америка. Свободата да изкаже мнението си за случващото се в страната, идва от решението на Маркъл и принц Хари да напуснат кралското семейство в края на март. Според "Newsweek", херцогинята нямаше да бъде в състояние да изрече такива политически и социално отговорни думи, ако все още се подчиняваше на строгия кралски протокол. Това би се считало за "политизиране на монархията". Според бившия прессекретар на кралица Елизабет Втора - Дики Арбитър, речта на Меган "никога нямало да получи кралско одобрение".

Реч

"Това, което се случи в САЩ е трагедия и никога не трябва да се повтаря. Ако Меган и Хари все още бяха работещи членове на кралското семейство, речта нямаше да се случи", обяснява Арбитър пред "Harper's Bazaar". Той добавя, че това е социален въпрос, касаещ САЩ и не трябва държавен глава да изказва мнение, независимо дали е кралицата или президентът на Франция. Именно затова и Меган, ако все още беше част от двореца, нямаше да има право да изкаже мнението си. По време на речта си тя призна, че се чудила дали да говори по този въпрос или не, защото се страхува дали няма да изрече грешните думи. След това обае заяви, че "единственото грешно нещо, което може да се направи, е да се замълчи".

Запазване на мълчание

В обръщението си към абитуриентите херцогинята почете паметта на Джордж Флойд, Берона Тейлър, Филандо Кастилия, Тамир Райс и всички други загубили живота си заради полицейската бруталност. Според кралски редактори, запазването на мълчание по въпроса с расовата дискриминация е обичайно за кралското семейство. Сега обаче този протокол трябва да се наруши, защото проблемът с расизма не е само в САЩ, но и във Великобритания.

Глобална криза

"Въпреки че оценявам значението на това членовете на британското кралско семейство да останат аполитични и да не се задълбочават в политическите въпроси на други държави, трябва да разгледаме проблема за расизма за това, което е - глобална криза в областта на правата на човека, която подобно на САЩ, е в основата на толкова много обществени проблеми във Великобритания", казва Омид Скоби пред "Harper's Bazaar". [caption id="attachment_631801" align="aligncenter" width="300"]Защо Меган Маркъл трябваше да замълчи срещу расизма, ако с Хари бяха останали в Уиндзор? сн. Инстаграм/ sussexroyal Защо Меган Маркъл трябваше да замълчи срещу расизма, ако с Хари бяха останали в Уиндзор? сн. Инстаграм/ sussexroyal[/caption] Според него, сега е много важно всеки да използва дадената му платформа, за да насърчи промяната в света. Скоби споделя, че примерът на Меган и Хари е добър и трябва да се следва, предават от tialoto.bg.