Адмирации за техни кралски височества новите херцог и херцогиня на Единбург. Едуард и Софи Уесекс от днес официално се титулуват с една от най-старите и древни титли в кралството. Крал Чарлз III може да е суров с Меган и Хари, но умее да оценя достойното поведение и упорития труд в служба на короната. Затова изненада най-малкия си брат и съпругата му с новите титли навръх рождения му ден.

 

Принц Едуард беше получил обещание от кралица Елизабет, че ще бъде обявен за херцог на Единбург след като принц Филип почина. Покойният монарх обаче не намери сили да предаде титлата от любимия си съпруг на сина си, а и принцът така и не си позволи да разстройва майка си приживе. Така задачата да направи  най-малкия си брат херцог на Единбург се падна на крал Чарлз.

 

До последно всички се чудеха кога принц Едуард ще получи титлата и дали въобще ще премине в негово владение. Но подкрепата, която Софи и графът на Уесекс оказаха на короната, дългогодишната и самоотвержена работа, безупречният им начин на живот, накараха краля да изпълни молбата на майка си. На специална церемония той обяви брат си и съпругата му за "техни кралски височества херцог и херцогиня на Единбург". С което ги обяви за едни от най-високопоставените благородници в страната. Титлата е една от най-старите и след смъртта на принц Едуард вероятно ще премине към сина му  Джеймс, виконт Северин.