Явор Бахаров като по чудо отърва затвора!

Явор Бахаров все още не знае какви са мотивите на магистратите да отменят ефективната му присъда. Той не е получил решението, въпреки че Окръжният съд в Благоевград излезе със съобщение, че актьорът получава условна. [caption id="attachment_671542" align="aligncenter" width="300"]Явор Бахаров Явор Бахаров се измъкна от пандиза[/caption] Адвокатът на Бахаров - Денислав Асенов, научил от медиите, че има решение. Съобщение за него бе качено на сайта на съда. В него се посочва, че въззивната инстанция е наложила условна присъда от година затвор, но с 4 години изпитателен срок. 12 месеца Бахаров ще трябва да се среща с пробационен служител. Единственото, което се посочва относно мотивите, е, че Окръжният съд е приел, че актьорът е реабилитиран по право по отношение на предишните си осъждания и се припомня, че на втора инстанция прокуратурата също пледира за условно наказание. В електронния регистър на съдебните решения само е отбелязано, че такова е постановено във вторник, но текстът му не е качен.

„Доста странно решение да бъдат уведомени медиите преди страните. Затова само мога да гадая кои от нашите apгyменти е приел съдебният състав", коментира пред вестник „България Днес" адвокат Асенов.

Още докато делото се гледаше в Районния съд в Разлог, юристът опитваше да убеди магистратите, че при задържането на клиента му са направени куп нарушения. Бланката от талона за медицинското изследване била стара, а Явор Бахаров не се е подписал под нея. Свидетелите били разпитвани от инспектор, а не от разследващ полицай, както е по закон. Имаше съмнения дали изобщо дрегерът, с който е тестван актьорът, е годен. Дали са приети част, или всички тези аргyменти, ще стане ясно от публикуването на съдебното решение, а впоследствие - и от мотивите. Юристът веднага след като узнал новината, се чул с клиента си. Намерил го в Пловдив, където репетирал за постановката „Майстори". Тя бе поставена няколко часа след излизане на съобщението за съдебното решение на сцената на местния Драматичен театър. Явор Бахаров се зарадвал, че не отива за година зад решетките. Актьорът обаче останал разочарован, че не са ясни подробности дали ще трябва да плаща глоба и дали му се отнема книжката. След решението на първа инстанция трябваше да праща 500 лева, а за година и половина му бе отнето правото да шофира. Съдебната сага започна, след като на 7 февруари миналата година Бахаров е хванат в Банско да кара мицубишито си, а тестовете показаха, че е седнал зад волана след употреба на алкохол и наркотици. Дрегерът показва наличие на 1,3 промила алкохол в кръвта, а тестът за наркотични вещества дал положителен резултат за кокаин и канабис. Кръвната проба, взета след това от актьора, отчита наличието на алкохол в кръвта му на 1,42 промила. Адвокатът на обвиняемия Любомир Таков обаче обжалва присъдата и след няколко отлагания на делото заради неявяване на обвиняемия, едва сега се стигна до окончателно решение. Адвокат Денислав Асенов е категоричен, че въпреки сравнително благополучния завършек на делото за клиента му заедно с актьора ще продължават да се борят докрай за отмяната на осем текста от наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици. Проблемът е в много общия текст в Наказателния кодекс, по който са подвеждани под отговорност шофьорите, употребили наркотици. Според чл. 343б пияните шофьори носят наказателна отговорност, ако концентрацията на алкохол в кръвта им е над 1,2 промила и е установена по надлежния ред. За употребата на наркотици обаче няма въведена долна граница, нито надлежен ред, по който се установява. Понякога тя е извършена преди дни и водачът отдавна не е под въздействието на дрогата, но пак понася отговорност. Върховният административен съд ще заседава чак през есента по казуса с наредбата.