Несъмнено Георги Стайков е един от любимите актьори на поколения родни киномани. Той изненада всички, споделяйки, че „Вчера“ не е любимият му филм, макар именно култовата лента на режисьора Иван Андонов по сценарий на Владо Даверов да го превръщат в звезда през 1987 г. с ролята му на Ростислав.

 

„Вчера“ е един от многото ми филми, не ми е любим, но знам, че е станал любим на публиката и много е въртян“, изповяда се известният актьор пред Петя Дикова в предаването „Тази събота и неделя“ по Би Ти Ви.

 

За 5-6 години Стайков е получил сумата от 723,32 лв. от авторски права за излъчването на филма. „Това са правата в България“, коментира той. За съжаление, известният актьор страда от прогресираща множествена склероза и е на инвалидна количка, не може да се обслужва сам и до него почти непрекъснато е рехабилитаторът Ибрям.

 

Както е разкривал и в свои интервюта, Стайков живее в Бургас, в близост до Драматичния театър, но вече близо две години почти не е мърдал от вкъщи, тъй като не може да ходи. Звездата от „Вчера“ получава инвалидна пенсия в размер на 600 лева, макар че в творческата си кариера има десетки български и чуждестранни филми.

 

Стайков обаче обяви, че няма да се оплаква, тъй като няма смисъл. „Движа се с инвалидна количка точно като Франклин Делано Рузвелт“, с чувство за хумор каза той преди време. Сега добавя, че талантът и подготвеният късмет са еднакво важни, защото, ако не знаеш какво птиче е, то ще отлети.

 

Споделя, че при него птичето каца още с първия му филм. Това е знаменитата историческа драма „Борис I, в която ролята на княза покръстител се изпълнява от Стефан Данаилов. И макар че, както самият Георги Стайков признава, във филма играе трето колче, то за него участието му там е паметно.

 

„Актьорски птичето вече не е на рамото ми, но като развитие  все още го има, защото аз продължавам да уча – вече 19-и език, който е турски“, сподели той. Освен български, той говори още сръбски, руски, английски, шведски, норвежки, датски, френски, италиански r португалски. Знае и латински и старогръцки, но не ги говори, защото са мъртви езици.

 

„Ако падна духом, то съм пътник. И както се казва, надеждата умира последна“, споделя актьорът. За него интелектът не е проклятие. „Той продължава живота – интелигентните хора живеят по-дълго. Човек сам си прави съдбата, не вярвам в това, че е писано. Човек има избор – да тръгне наляво или надясно, има избор“, посочва актьорът.

 

Стайков споделя, че заболяването му прогресира. „Затова се нарича прогресивна множествена склероза“, отбелязва той. Актьорът разказа още, че с 300 мъки е получил пенсия, която е 600 лева, но нищо не му липсва.

 

Звездата от „Вчера“ има зад гърба си три брака, като най-продължителна е връзката му с шведската оперна певица Мариан Хелгрен. Тя е майка на сина му Алберт. Нито една от жените му обаче не се интересува от него. В началото на заболяването си той беше скандално изгонен от специализираната болница за рехабилитация в бургаския квартал „Ветрен“.

Източник: Уикенд