По всичко личи, че напрежението между двата лагера в Народния театър не е стихнало.

 

За пореден път там се разигра словесен сблъсък като този път залпът е между две чети – тази на Александър Морфов, която се оказа доста по-малобройна от очакваното и подкрепящата директора на театъра Васил Василев. Сред най-отявлените привърженици на политиката на Василев, е Владо Карамазов, който непрекъснато го възхвалява и подчертава, че е докарал режисьори от световна величина, които да поставят на сцената на Народния.

 

Владо Карамазов и Валери Йорданов си мерят мъжеството

Ексводещият на Сървайвър нанесе тежък удар по предводителя на хората на Морфов – Валери Йорданов, макар и без да споменава името му в прав текст. Той цитира поговорката „Тарикат мъж не писка“. Това се случи, след като Йорданов изрева, че в края на юни и през юли са му сложени над 10 последователни спектакъла. Това обаче се отнася само за спектаклите на Александър Морфов, както и за моноспектакли на актьорите бунтари като Валери Йорданов и Албена Колева, подкрепящи Морфов и настояващи за оставката на Васил Василев.

 

„Понеже се случват какви ли не неща около мен, реших да споделя мисли и спомени. Един от най-големите театрални спомени за мен беше, когато на фестивала в Авиньон изиграхме доста тежкия спектакъл „Казанова“ – 25 поредни пъти. Играех Казанова, като бях на сцената през целия спектакъл. Това беше едно надграждане на образа и спектакъла и накрая представлението беше достигнало неподозирани за нас територии. Тогава усетих колко много ни ограбва нашата система на репертоарен театър“, написа в личния си профил във фейсбук Владимир Александров, по-известен като Владимир Карамазов.

 

„Ужасно е да играеш сложни роли през месец. Всекидневното играене на спектакъл води актьорите до постигане на изключителни неща. Да, уморително е, но е много сладка тази умора на същинска актьорска работа. Няколко години по-късно гледах в Лондон Джъд Лоу в Хенри М. Три месеца всеки ден, като събота и неделя се играе по два пъти. Аз гледах може би една от последните постановки и гласът му беше паднал. Но каква енергия имаше! Страшно му завидях, защото и аз искам да се пробвам в такова нещо. Искам да видя дали мога да разпределя енергията си за такъв маратон и дали ще го издържа. Каква ли подготовка ще ми трябва, каква ли нагласа? Уви, може би никога няма да разбера. Просто нашата система е друга и за мен тя е в пъти по-ощетяваща актьора. В момента репетирам „Антихрист“, очертава се тежък спектакъл за мен. Надявам се да имам възможността някой ден да го изиграя последователно поне 10 пъти. Би било чудесно. И последно нещо, но важно. Има една поговорка, малко махленска, но въпреки това разкрива философия на живот и голяма класа. Приел съм я като закон в моя живот и се опитвам да я спазвам. И тя е „Тарикат мъж не писка“, заяви още Карамазов.

 

Според Валери Йорданов пък ръководството на театъра води определена политика към т.нар. актьори бунтари, които подкрепят уволнения дисциплинарно главен режисьор Александър Морфов. В програмата на Народния театър е предвидено Валери да играе моноспектакъла „Караконджул“ от 27 до 30 юни, и на 2, 4, 5и 6 юли – всяка вечер, както и спектакъла „Големанов“ между тях.

 

„Албена Колева има сложени 4 спектакъла един след друг през лятото. „Хъшове“ са три пъти един след друг през юли. Погледнете обаче, че това се отнася само за спектаклите на непослушните.  Другият спектакъл „Животът е прекрасен“ на Александър „Морфова са искали също да го сложат четири пъти през лятото, но Камен Донев има ангажименти и е отказал четири постановки и ще има две последователни. Бих поканил директора да опита да изиграе осем моноспектакъла осем вечери подред, с цяло въртене преди това, тоест – по два на вечер, каквато е неговата заповед“, коментира Валери Йорданов.

 

Помолен да коментира думите на Карамазов, сценичният Бръчков каза само, че не желае да влиза в пререкания с колегите си от театъра, но добави, че някои от колегите му мълчат заради високите заплати, които директорът даде.

Източник: Уикенд