Венци Мицов се произнесе по казуса с Майкъл Джексън и песните му!

Рокаджията и общественик Венци Мицов взриви мрежата с поста си за Краля на попа Майкъл Джексън. След всички гнусотии, които се изляха като помия върху името на отдавна починалата звезда, Мицов изказа мнението си: [caption id="attachment_584493" align="aligncenter" width="300"]Майкъл Джексън Венци Мицов защити твореца Майкъл Джексън[/caption]

"Мисля да сложа финал на темата с Майкъл Джексън... Всеки, който се е занимавал с история на изкуството знае, че много често има драстично разминаване между това какъв човек е бил някой голям творец и това какво е творчеството му.

Например - някъде в часовете по история на музиката некой разказваше, как Бах се жалил в едно писмо до свой приятел - “За съжаление тази година беше добра и имаше по - малко починали. Вледствие на което доходите ми бяха по - малко, защото нямаше заупокойни богослужения”. Дали това е вярно и исторически 100 процента достоверно не знам. Знам, че в историята на изкуството е пълно с, меко казано, противоречиви личности - Вагнер например. Или Луис Карол. Или Оскар Уайлд. За битниците и авторите от 20 век да не говорим - сигурно са изпили и издрусали морета от алкохол и наркотици. Това обаче не означава, че трябва да миксираме личността и произведенията, които създава. Иначе бихме забранили Вагнер със замах. И бихме загубили важна част от музиката на 19 век - “Танхойзер”, “Тристан и Изолда” (за мен първата атонална опера), “Нюрнбергските майстерзингери”. Казвам го по повод изумителния за мен казус да забраним (на всички, включително и на частните медии) да въртят Майкъл Джексън поради обвиненията в педофилия. Между другото сигурно не знаете, но Рахманинов е бил женен за първата си братовчедка. Редно ли е да забраним на децата в училище да свирят Камбанния прелюд (до диез минор) или легендарния прелюд номер пет (сол минор)? Казвам ви това, защото либерализма започва да се изражда в неомарксизъм. Готови сме да забраняваме, да заличаваме. И го правим с уж някаква идея да сме, как беше, socual justice warrior бойци. Които, като едни същи хунвейбини по времето на културна революция в Китай са готови да отричат всичко на базата на истерията в общественото пространство. Нали помните? Мао беше наредил да се избият врабчетата в Китай, за да не изяждат ориза. И когато китайците избиха врабчетата, се появиха червеи и изядоха реколтата. Не избивайте врабчетата. Защото след тях идат червеите. PS. Не съм от най-големите почитатели на Майкъл Джексън и не съм гледал някакъв скандален филм на HBO. По HBO въртят предимно филми на Марвел и аз си спествявм когато мога този канал... Мерси за вниманието и предлагам да спрем с глупостите", категоричен е Венци Мицов.