Световноизвестният цигулар Васко Василев е единственият българин, делил една сцена с Краля на попа – Майкъл Джексън.

 

Макар да е от хората, които трудно могат да се захласнат, защото се е нагледал на свят и знаменитости, Васко Василев признава, че от ученическите си години боготвори Майкъл Джексън и определя като шестица от тотото възможността да го види пряко как работи на сцена.

 

„Поканата за участие с него бе по повод негова благотворителна инициатива за Червения кръст. Концертът се казваше „Майкъл Джексън и приятели” и приходите отиваха за благотворителност. Пътувахме с Ванеса и Памела. (Памела Никълсън – майката на цигуларката Ванеса Мей, 15 години по-възрастна от Васко, е негова любима жена в този период - 6. р.) Аз като диригент на оркестъра, който свиреше с Ванеса, а концертите бяха два – в Сеул и в Мюнхен, разказва Васко Василев.

 

Васко Василев още е подвластен на силната емоция, която изпитал, делейки една сцена с Майкъл Джексън

В Сеул на сцената бяхме доста хора – сред нас поп музиканти, големи имена. И когато този човек излезе до нас, всички замлъкнахме. Беше адски вълнуващо. Майкъл Джексън направи репетиция, каквато не бях виждал никога преди. Контролираше и режисираше всеки детайл по продукцията. Беше изумителен като присъствие. Усещането да си на една сцена с него, да го видиш как работи, как се готви за шоу е незаменимо. Беше много различен от публичния си образ, професионалист до мозъка на костите си. На гримьорната му не пишеше името му, а само заглавие: „Светът на Майкъл Джексън“.

 

След Сеул артистите от благотворителното шоу заминават с частен самолет. Кралят на попа лети с тях заедно с детето си и техническите помощници.

„Беше непринуден, искрен и много мил. Никога не повярвах на спекулациите, че е посягал на деца. От това, което видях, той беше чувствителен, емоционален, фокусиран, не му беше лесно да живее под лупа непрекъснато”, анализира наблюдаваното Василев.

 

Според него Майкъл е ненормално талантлив като артист и с тази си белязаност неминуемо променял всички, които се доближат до него. Заради закъснение на самолета Джексън директно отива в Мюнхен на мястото на концерта – стадион. Репетира осем часа.

 

„Беше страхотен урок по професионализъм. В момента, в който слязохме от самолета, дойде да ни вземе една флотилия от беемвета, а по телевизиите отразяваха присъствието на Майкъл Джексън като водеща новина. Дадох си сметка какво влияние в световен мащаб има като артист и като присъствие в музикалната история. Той наистина беше по-важен от всички политици, политически системи и умове на света с влиянието си“, заключава цигуларят.

Източник: Уикенд