Новият регионален министър Андрей Цеков започва проверките на магистрали и скоростни пътища в четвъртък – 31 август, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Първият проверен обект ще бъде на 10-километровия участък от магистрала „Хемус“ между Ябланица и пътен възел Боаза. Той беше пуснат в експлоатация преди местните избори през 2019 г. и все още е в гаранция. Обектът е изграден от фирми на бившия пътен шеф Велико Желев, наречен „велик и жилав строител“ от депутата от „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков, който сега е на мушката на властта.

Вън от инхаус схемите? Властта подгонва Велико Желев

Изградени от негови фирми пътища също бяха обект на проверка и от служебната власт. Служебният регионален министър арх. Иван Шишков обяви през февруари, че липсва една трета от асфалта на Северната скоростна тангента в София. Този обект също е изграден от фирми от орбитата на Велико Желев, което може да се промени и инхаус схемите да попаднат в ръцете на нов играч, близък до ПП-ДБ.

По една случайност съпругата на новия регионален министър Деница Цекова също е в сладкия бизнес с пътно строителство, припомни информатор.

Преди десетина дни МРРБ шефът Андрей Цеков обяви взетите проби по времето на арх. Шишков за негодни. Аргументът му беше, че служебното правителство е взимало пробите без да спазва утвърдената методика на Института за пътища и мостове и от магистрални участъци с изтекли гаранционни срокове. Това на практика означава, че при констатирана намалена дебелина на настилката, държавата не може да предяви претенции, разясни Цеков.

Сега се сменя подходът. Пробите ще се взимат от Института по пътища и мостове, който е лицензиран за тази дейност и от участъци, които са в гаранция.

Обектът на проверката

Сега първият обект, с който се захваща министър Цеков, е 10-километровата отсечка между Ябланица и Боаза на магистрала „Хемус“. Пробата ще бъде взета на 5 км от Ябланица, се казва в съобщението на МРРБ.

Участъкът беше построен в периода 2017 – 2019 г. от обединението „ХВП Ябланица“ срещу 55 млн. лв. без ДДС. Това е доста ниска цена на километър на фона на инхаус възлагането на останалите участъци от „Хемус“, което стигна до 15 млн. лв./км, а тепърва предстои индексация на тази цена.

Обединението спечели строителството на участъка между Ябланица и Боаза след проведена обществена поръчка. В него участват фирмите „Хидрострой“, „Водстрой 98“ и „Пътстрой Бургас“, зад които стои Велико Желев.

Специален уред ще замерва магистралата

Проверката на 10-километровия магистрален участък ще бъде направена с лазерен профилограф на Dynatest MARK IV. Той е купен през 2008 г. със заем от Световната банка и е доставен на Института по пътища и мостове, се казва в съобщението на МРРБ.

Апаратурата работи с лазерни датчици, измерва неравностите на повърхностния слой на пътната настилка съгласно международен индекс за неравности.

Профилографът се обслужва от екип от двама човека – водач и оператор. В реално време операторът може да следи на екран стойностите от измерванията.

От МРРБ посочват, че Институтът по пътища и мостове има издаден сертификат за правене на пътни проби, който е валиден до 1 април 2025 г. Институтът може да прави изпитвания на повърхностните качества на настилките със съответните стандарти и методики.

Това уточнение на МРРБ е по повод критики отправени от неправителствени организации, че Институтът не е сертифициран да прави проби на пътната настилка. Това означава да вземе ядка, каквито проби бяха направени по времето на арх. Шишков от сертифицирана австрийска лаборатория.

Това очевидно означава, че в четвъртък единствено ще се прави изследване дали по пътната настилка има неравности.

Освен министър Цеков в проверката в ще участват още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов, както и началникът на отдел „Обследване на пътища и конструктивни качества на настилките“ в Института за пътища и мостове инж. Светослав Каймаканов. Институтът е част от структурата на МРРБ.

Източник: narod.bg