Ваканция в Испания? Не и за мен, казват все повече туристи. А причината не е нито в качеството на обслужване, нито в условията, предлагани от местните хотели и ваканционни селища. Нов закон в Андалусия дава право на собствениците на заведения да таксуват туристите допълнително, ако са избрали да обядват... на сянка.

Спорния закон предизвика доста остри полемики между туроператори и  собственици на заведения. Според първите това ще отблъсне туристите, а според вторите - това е необходимо за оцеляване на бизнеса. Въпреки това ще има определени ограничения, за да не се стига до злоупотреби.

Андалусия е една от най-горещите части на Испания и температурите там стигат до над 45 градуса през лятото. Затова е наистина немислима идеята туристите да плащат, че са избрали да се хранят на сянка.

Спорният закон идва на друга една идея на испанските власти. Те настояват заведенията да работят до не по-късно от 1 след полунощ, след като зачестиха оплакванията за шумен нощен живот в големите градове като Мадрид и Барселона, както и край морските курорти. "Вие не обричате само заведенията на фалит. Съсипвате още десетки бизнеси. Активният нощен живот движи търговията, подкрепя местната икономика, а вие искате да я унищожите", реагират дори местни търговци. Най-изненадващо е, че най-яростни противници на този закон са именно собствениците на търговски щандове в откритите пазари в Барселона и другите големи градове в страната.