Япония е уникална държава, вижте какво не знаем за нея

Япония е уникална държава и минава за една от страните с най-висок стандарт в света. И не говорим само за технологичните успехи там, а за културата и начина на мислене. В действителност от японците можем да "откраднем" доста нещо. А привнесеният модел със сигурност би помогнал сериозно за развитието на страната. При това в положителен план. Вижте защо.

1. В Япония стават много земетресения, но нивото на кражби е нула

Дори и обезлюдените селища не стават жертви на вандали и кражби. В Япония кражбата се наказва като всяко друго престъпление, но тук важи друга философия — "Не кради, дори да имаш нужда. Защото, когато следващия път си в нужда, никой няма да ти подаде ръка". Това особено ясно се видя след трагедията във Фукушима.  Дори от съседни кантони, където нямаше щети от ядрената електроцентрала пристигнаха доброволци, за да помогнат на селяните. Нивото на престъпност в района пък е сведено до нула. И никой не изостави съседите си в беда. Защото в Япония важи принципа, че ако днес е паднал покрива на съседа ти, по-добре му помогни, защото, когато утре падне твоя, ще разчиташ на него да ти подаде ръка.

2. Дори най-бедната класа в Япония няма нужда да ходи в чужбина, за да оцелява

Дори и най-бедните работници в Япония печелят повече от гастарбайтерите в Европа или Америка. Японското общество е изключително сплотено. И японците рядко напускат страната си. А още по-малко, за да си търсят щастието в чужбина.

3. Групата е по-важна от личността

Всички сме чували вицове, че японците работят успешно само заедно, а индивидуално са пълни развалини. Това не е съвсем така. В Япония обаче се възпитава колективното мислене и доверието към екипа, а не изтъкването на личността. Това е и едно от ключовите качества за успеха на японската икономика след Втората световна война.

4. Само в Япония могат да ви предложат договор за работа до живот

Европейския гражданин е свикнал да работи между 3 и 5 години на една длъжност и после да си потърси късмета другаде или да смени попрището, за да се развие в друга насока и да придобие други умения. В Япония обаче има фирми, които могат да ви предложат буквално работа до живот. Или докато имате сили и желание да работите. Гарантирана работа и осигурена заплата до края на живота ви или докато поискате да се пенсионирате. Още ли се чудите защо японците не искат да работят навън?

5. В Япония е въпрос на чест да признаеш грешките си

В японската култура няма място за лична гордост и достойнство чрез унижение на другия до теб. Смята се за най-достойно да признаеш грешките си. И това е един от ключовите фрагменти на японската култура.

6. В Япония е забранено физическото наказание над децата

В това отношение страната е рай за малчуганите. Колкото и да ядосват малките япончета родителите си, те никога не биха били жертва на физическо наказание. В Япония телесните наказания са абсолютно забранени. И ако нарушите правилата ви заплашва затвор.

7. Токио е един от най-добрите градове в света

Като стандарт и качество на живот Токио се нарежда сред най-развитите градове в света. Друг е въпросът, че през последните години мегаполисът стана пренаселен и това създава сериозни неудобства по отношение на жилищното настаняване. Но властите работят по решаване и на този проблем.

8. Япония е страната с най-много столетници на планетата

Факт. В Япония живеят най-дълго, но освен това и най-здравословно. Дори и на 50 години много от японците изглеждат на не повече от 20. Благодарение на факта, че се хранят предимно с морски дарове и водорасли, повечето старци там по-подвижни от много американски тийнейджъри, които залитат по бургерите и хотдога. [caption id="attachment_596073" align="aligncenter" width="300"]Япония - уникална и различна сн. Уикипедия Япония - уникална и различна сн. Уикипедия[/caption]

9. Телефонните кабини служат за аквариуми

Е, не навсякъде. Но все пак в Япония има телефонни кабини, чиито стъкла са дойни и са оформени като аквариуми. Както е известно страната е островна и там уважават морската флора и фауна, пише crnobelo.com.

10. Техниката познава собственика си

Да, това не е шега. В технологично отношение страната е толкова напреднала, че учените се забавляват като поставят персонални чипове на някои видове бяла техника. Така например, ако искате да си "повикате" хладилника в хола, защото ви се пие бира, достатъчно е да отправите гласова команда и уредът сам ще дойде при вас.

11. Природата и изкуството са еднакво важни с технологиите

В Япония дори асансьорът ще ви предупреди да си вземете чадър, ако вън вали, но в същото време ще ви направят строга забележка, ако стъпите дори и неволно в някоя градина. В тази страна природата и изкуството са еднакво важни с технологиите. Тук дори капаците на шахтите са произведения на изкуството, а за уникалната красота на японските градини няма какво да говорим. При това японците са една от общностите, които се отнасят с особено уважение към климата и природата. Още повече, че те почти ежегодно стават жертви на бури, тайфуни, наводнения, земетресения и урагани.