Истински апокалипсис преживяха жителите на Исландия, след като спящ вулкан се събуди и изригна. От понеделник насам един от крайбрежните градове на острова е като след бомбардировка — улиците се превръщат в кратери, газ избухва непрекъснато някъде, сградите се разпадат, а земетресенията следват едно след друго.

Над 4000 души са били евакуирани по време на изригванията. Повечето са получили убежище при близки и роднини, а едва 50 — 70 човека са настанени в евакуационни центрове.

"Този вулкан беше спящ за повече от 800 години. Сега се събуди и може да продължи да изригва с векове", предупреждават учени. Те уточняват, че жителите не могат да се върнат към домовете си, защото земетресенията, изригванията и високите нива на серен диоксид са прекалено опасни. Само за ден са регистрирани повече от 900 земетресения. За исландците, които са свикнали с вулканите, това не е новост, но въпреки това силните изригвания ги притесняват. И то не на шега.

Що се отнася до Гриндейвик, градът, засегнат от вулкана, от него в момента остават руини. И не е ясно къде и кога ще избухне магмата изпод земята, като дори столицата Рейкявик не е защитена от лавата.