Учени разкриха, че на Марс има следи от живот и сензационно обявиха, че са намерили доказателства за това. Марсоходът "Кюриосити" е намерил следи от вода, които са много добре запечатани върху повърхността на планетата. Нещо повече - открити са доказателства, че на червената планета е имало сезони подобни на нашите, които обаче са били изменени от климатичните условия.

 

"На Марс няма тектонични движения, което ни дава възможност да видим едни отлично запазени останки от миналото. Намерени са следи от течаща вода, както и доказателства, че тук е имало смяна на сезоните. Открити са дори следи от микроорганизми, което е доказателство, че е имало следи от живот. Сега търсим доказателства за по-големи същества, които може да са живели тук", казват от НАСА.


От космическата агенция остават скептични относно възможността Марс да е люлка на живота в Слънчевата система, но с откриването на доказателства, че на планетата е имало следи от живот и за смяна на сезоните, това дава нови възможности за интерпретация.

 

Някои учени дори твърдят, че Марс е живият пример, как ще изглежда Земята, ако затоплянето продължи. "Това е живото доказателство до какво водят промените в климата. Нищо чудно преди няколко милиарда години, разумна цивилизация да е унищожила ресурсите на планетата и да е тръгнала да търси нов дом на друга планета, избирайки Земята. И сега да я унищожава, както предишната, само за да се премести на следващата. С това темпо ще унищожим цялата слънчева система", отбелязват те.