Краят на света е безупречно обоснован с математически изчисления

Учени от Германия предизвикаха смут с прогнозата си, че Краят на света може да настъпи всеки момент.

Сценариите са три като всички те са еднакво мрачни. Според германските физици, Краят на света ще настъпи в резултат на „голямо разкъсване“, „голям колапс“ или „голямо замръзване“. Те са на мнение, че Вселената може да стигне съвсем внезапно до своя край, тъй като процесът на подготовка за това събитие вече е стартирал.

[caption id="attachment_437927" align="alignright" width="300"]Краят на света е безупречно обоснован с математически изчисления Краят на света е безупречно обоснован с математически изчисления[/caption]

За съжаление никой не може да прогнозира с точност кога ще настъпи Краят на света, нито пък да определи категорично начина, по който това ще се случи. Математиката обаче позволява да бъдат построени три от възможните сценарии за това. Трите гореспоменати сценарии са наречени условно. Екипът физици от Мюнхен, направил мрачната прогноза, е създал модел на големите взривове, които предстоят. Те твърдят, че светът може да започне постепенно да замръзва заради загубата на енергия и забавянето на микрочастиците, което ще доведе до колапса му.

Всички тези три мрачни сценария за настъпването на Края на света са безупречно обосновани, но никой не е наясно защо те не настъпват. Учените посочват, че тъй като не сме наясно с причините, поради които Вселената се разширява, то няма как да бъдем сигурни, че това няма да започне да се случва с все по-бързи темпове. Когато този момент настъпи, действието на силата на гравитацията върху обектите, които се отдалечават един от друг, ще се отслаби.

А според идеята, черните дупки биха могли да възникнат във всяка една точка от пространство-времето. Аналогично на разширението, върху което нямаме контрол, може да се наблюдава и неуправляемо свиване, тъй като гравитационната константа, както и останалите вселенски константи биха могли да се променят изведнъж. Учените твърдят, че теоретично това е възможно да се случи и припомнят, че някога Големият взрив е настъпил изведнъж, но и до ден днешен никой няма категоричен отговор на въпроса какво е било преди него.

В крайна сметка математици и физици се утешават с това, че щом Вселената съществува вече 13,8 млрд. години, то не е изключено тя да продължи да съществува поне още толкоз, а защо не й двойно повече, пише Блиц.