Уникален скандал разтърси Турция. Новата кралица на красотата на страната Идил Билгин търпи невероятни критики, че не е достатъчно красива за короната, която носи. "По-добре да бяхте взели някое момиче от улицата", "Кой въобще й каза, че е красива?", "Това ли е новата мис Турция? Не става!", гласят редица обидни коментари в мрежата. Според потребителите момичето е твърде обикновено, с твърде големи зъби, несъразмерни очи, лице и обикновена коса. Миската трябва да представя страната на конкурса "Мис Свят", но съдейки по обидните коментари в страната си, много е вероятно да се откаже от конкурса.

Идил е лекар по професия и отчаяно се опитва да защити титлата си. "Вярвам, че заслужавам да спечеля, смятам, че ще докажа, че съм достойна за титлата", казва тя. Други обаче са убедени, че "мачът е уреден", защото баща й е посланик на Турция в Украйна. И смятат, че тя е получила отличието по втория начин, а може да се уреди също така и със световната титла.

След критиките в социалните мрежи, нейните снимки започнаха да се ретушират, но и това не спря местната общност да я критикува. "Ако тя е мис, аз съм кандидат за президент". "Спрете, което и да е момиче на улицата и то ще бъде по-красиво от нея", "Не е достатъчно красива, за да бъде мис Турция", безжалостни са потребители в мрежата. Засега обаче новата миска устоява на атаките и заявява, че "да носиш короната не означава само да имаш добър външен вид, а да имаш и качества по-ценни от всяка красота".