Класирането на най-красивите планински градове в България е сериозно предизвикателство, тъй като всеки от тях има уникални черти, които го правят специален. В списъка ще представим пет от тях, разположени в различни планински райони.

 

 

    Трявна - Стара планина

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

Трявна се намира по долината на река Тревненска, на северните склонове на Централна Стара планина и е символ на българския възрожденски дух. Градът се свързва с легендата за избягалите търновски боляри след падането на столицата Търново под османска власт.

 

    Копривщица - Средна гора

 

Копривщица е уникален град-музей в България, разположен в долината на река Тополница, в региона на Средна гора. Градът привлича посетители с автентична възрожденска архитектура и фолклорни фестивали.

 

    Мелник - Пирин

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България - Снимка 2

Мелник, най-малкият град в България, той се намира в подножието на Пирин планина. Градът е населен от древни времена и притежава богата история. Мелник е известен с Мелнишките пирамиди, уникални пясъчни образувания, както и с голямата възрожденска къща Кордопулова и Роженски манастир.

 

    Смолян - Родопите

 

Смолян се намира в Родопите, в южната част на България. Градът предлага прекрасна гледка, къщи във възрожденски стил като Пангаловата къща и мосто като Сводестия мост. Тук може да се посети и най-големият планетариум в България и да се насладите на Смолянските езера.

 

    Петрич - Беласица

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България - Снимка 3

Петрич е разположен в подножието на планината Беласица и е един най-южните български градове. Той е свързан със събитията от битката при Кожух през 1014 г. и баба Ванга. Петрич предлага исторически забележителности като Рупите и античния град Хераклея Синтика.

 

 

Съветваме ви да посетите всеки от тези планински градове, защото всеки от тях има свое уникално очарование и богато културно наследство.

 

Източник: blitz.bg