Една от най-четените родни писателки – Теодора Димова, бе удостоена с Националната Вазова награда за литература.

 

По традиция призът бе връчен в родния град на Патриарха на българската литература – Сопот, в деня на рождението му – 9 юли.

Писателката гостува в родната къща на Вазов, срещна се с хората, дошли да го почетат, и засади дръвче като символ на дълголетието на големия български творец.

 

Теодора Димова получи Вазовата награда за литература

„Вазов е с всеки един българин от всички поколения... Всеки един българин може да се обърне към него като към дядо, към баща, като към свой закрилник. Освен това ние не можем да възприемем Вазов наведнъж, ние го възприемане на етапи, защото неговият мащаб е наистина безкраен. Неговият дух е европейски, неговият дух е световен и ако се съизмерваме с него, ние ще се чувстваме не просто българи, ние ще се чувстваме жители на света”, сподели Теодора Димова при получаването на високото отличие.

 

Победителят за 2023 г. бе определен от комисия в състав доц. д-р Григорий Вазов, който е внук на д-р Кирил Вазов, брат на Иван Вазов и доц. д-р Георги Бърдаров, проф. Боян Биолчев, Атанас Капралов, д-р Стефан Шивачев, Николай Урумов, Борислава Петрова, Иванка Виришапкова и Николай Новаков.

 

Теодора Димова е автор на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“, „Влакът за Емаус” и повестта „Първият рожден ден”. През 2019 г. тя стана носител на наградата „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в българската книжнина.

 

През същата година излезе романът й „Поразените“, който по-късно се превърна в Роман на годината на Националния дарителски Фонд „13 века България”.

През 2022 г. Поразените“ получи новоучредената френска литературна награда „Фрагонар“. През 2023 г. Теодора Димова стана носител на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Източник: Уикенд