Костадин Димитров стана новият кмет на община Пловдив, след като спечели втория тур на изборите със съотношение на гласовете 54,15% в негова полза срещу кандидата на ПП-ДБ, Ивайло Старибратов, който получи 41,86%.

Изборите в Пловдив се отличиха с изключително ниска избирателна активност, като по-малко от 25% от пловдивчаните с право на глас се явиха пред урните. Новият кмет заяви, че внимателно е слушал посланията и на хората, които решили да не гласуват.

Костадин Димитров, който притежава черен колан с десети дан по таекуондо (най-високата степен), не успя да спечели кметския пост в Пловдив от първия тур. Въпреки това, той се наложи на балотажа, побеждавайки с убедителна преднина от над 12% пред своя опонент.

Таекуондист десети дан е новият кмет на Пловдив

"Искам да изразя благодарността си към всички, които ме подкрепиха, както и към моя екип. Отделно искам да се обърна към онези, които не са гласували, и да им кажа, че техните гласове също бяха чути", заяви Димитров.

Таекуондист десети дан е новият кмет на Пловдив - Снимка 2

Ивайло Старибратов, кандидатът на ПП-ДБ, изрази разочарованието си от ниската избирателна активност и посочи, че тя може би е допринесла за неговата загуба. "На първо място, това е реалната избирателна активност, както и фактори като недостатъчната разпознаваемост и недостатъчно агресивна кампания, но считам, че се представихме достатъчно добре", заяви Старибратов пред БНТ.

Таекуондист десети дан е новият кмет на Пловдив - Снимка 3

За балотажа, Костадин Димитров, получи подкрепа от бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който остана на трето място първия тур. Според данни на "Галъп", 53% от гласоподавателите, които гласуваха за Атанасов на предходните избори, сега подкрепиха Костадин Димитров.

Източник: lupa.bg