Все повече хора преспиват в манастири, носещи името на Свети Георги Победоносец в нощта на 5 срещу 6 май.

 

Правят го с надежда за здраве, изцеление, зачеване или сбъдване на желания. Край гоцеделчевското градче Хаджидимово поклонниците са привлечени от чудесата, които се случват след искрена молитва пред иконата на Свети Георги. Цяла нощ в манастира спят болни, слепи и недъгави хора, при това не само християни, а и мюсюлмани. Пристигат и хора от съседните балкански държави.

 

Свети Георги лекува слепи и сакати

Повечето чудеса са признати и доказани от специалната комисия на Светия синод и могат да се прочетат в книгата за чудесата в Хаджидимово.

Наталия Куташева разказва, че през 2020 г. в манастирската църква бил кръстен 6-годишният й тогава син Иван Куташев, който бил сляп. С бащата на детето се били разделили, а тя едва събрала пари да стигне до храма. Оцетът кръстил нея и детето безплатно, след което Иван прогледнал.

Тя отбелязва, че чудото, на което лекарите все още не могат да повярват, не се случило веднага, а постепенно.

 

5-годишната Магдалена от с. Места се родила няма. Баба й цяла нощ се молела в църквата, докато детето спяло. На сутринта, когато вече се унесла, била събудена от гласа на внучка си, която я подканила да става, че се съмнало. След като се разплакала, бабата благодарила в молитви цели два часа пред иконата на Свети Георги.

 

Монасите твърдят, че най-голямо е числото на семействата, сдобили се с рожба след искрени думи пред чудотворната икона.

 

Честит празник на всички!

Източник: Уикенд