От няколко дни малкото жители на селата в Странджа си говорят не само за потока от бежанци, а и за поредното появяване на духа на Свети Иван Рилски.

 

Хората в селата Голямо Буково, Гранитец, Горно Ябълково и Пънчево разказват, че покровителят на страната ни се явява рано сутрин в небето като фигура от облаци. Стои дълго над Странджа, като понякога облаците, които очертават светеца се задържат повече от 5 минути. Възрастни хора споделят, че митичната картина се е появявала и преди години.

 

Св. Иван Рилски отново се появи над България

Възрастен човек от Голямо Буково разказва, че той самият често подигравал съседката си, питайки я дали тази сутрин е видяла Св. Иван Рилски в облаците, докато една сутрин и самият той не го видял. Съседката му Надежда допълва, че отначало и тя не вярвала, че има образ в небето. Но в дома си имала икона на Рилския чудотворец, купена от Рилския манастир. Влизайки в стаята, иконата сякаш я накарала да погледне към небето, където видяла образа на светеца.

 

Според местните хора светецът се появява, за да предупреди, че се задава лошо, но той ще бди над нас.

Има спомени на български войници и командири за това как през Балканската война светецът покровителствал българските войници.  Именно той ги повежда в бой на позициите при Чаталджа през Балканската война. След победата командири и редници се надпреварват да разказват за чудото и да се кланят на покровителя на България.

Източник: Уикенд