Един предмет по-малко. Новината зарадва учениците, но разбуни духовете сред родители и учители!

Информатиката в училище разбуни духовете и предизвика много и различни мнения. Учениците са щастливи от новата разпоредба, но учителите недоволстват. Причината е поредното недоразумение на просветното министерство, което гласи от следващата година да се премахне предмета Информатика.

Дисциплината, според умуванията на кабинета „Борисов” се предвижда да се изучава само в математическите гимназии и в специализираните школа. Докато езиковите и общообразователните училища ще се освободят от „тежестта” на предмета. Това гласи новата наредба за средното образование, което трябва да бъде гласувана от Парламента и да влезе в сила от следващата учебна година. Досега по дисциплината зрелостниците се обучаваха по един час седмично.

[caption id="attachment_434693" align="alignright" width="300"]ученици Много ученици не крият щастието си от един предмет по-малко, учители обаче беснеят[/caption]

Учебният предмет беше изучаван от учениците в осми и девети клас. Ако разпоредбата се приеме, в единанадесети клас учениците ще могат да я изучават, ако изберат точно предмета информатика. Но тя ще бъде поставена на нови изисквания, съизмерими с университетските критерии за изучаване на дисциплината.

Учителите обаче са настроени негативно и възнамеряват да сезират различните инстанции, заети с този казус. Според преподавателите, ако дисциплината изчезне от тези училища, учениците ще загубят интерес към предмета Информатика. Тя от своя страна учи децата от това как функционира, до сглобяването на компютъра, дори и на работата на телефоните.

Всяка една част в устройството, както и в дейността им се изучава в дисциплината Информатика и Информационни технологии, категорични са учителите. Те вече са изпратили своите протести до президента, Министерството на образованието, както и до председателя на просветните комисии в Парламента. Тяхното становище е, че ако предмета се премахне от тези училища, учениците ще останат необразовани в една сфера, която в момента движи света. А нашите деца по всемира завоюват челни позиции в състезанията и олимпиадите.