Бившият транспортен министър в правителството на Кирил Петков и собственик на куриерската фирма „Еконт“ – Николай Събев, е далеч от изборните драми на ПП. Някога той бе най-щедрият дарител на партията на Кирил Петков и Асен Василев, но към днешна дата не му остава време за размишления върху причините за катастрофалния вот на отминалите избори, тъй като има по-приятни занимания като например да се радва на новата си баровска придобивка – 24-метровата яхта „Сан Лоренцо“ SX76.

 

Тузарската яхта на 63-годишният мултимилионер е пристигнала само преди 3 седмици в Бургас от фирмата производител от Флоренция, Италия, а Събев е заплатил за нея малко над 5 млн. евро.

 

Близки до боса на най-голямата куриерска фирма в България разкриват, че Дедо Еконтий, както е известен Николай Събев, е чакал почти 2 години да бъде произведено плавателното му бижу в Италия, тъй като е искал да е първи собственик. Тузарската му лодка е с дължина от 23.75 метра, широка е 6.60 метра и разполага с 4 каюти – 2 двойни и 2 единични, които могат да поберат 10 пасажери. Екипът на яхтата е съставен от четирима души – капитан, помощник-капитан, готвач и стюард. Лодката е задвижвана от два мощни двигателя „Волво“ и може да развие скорост в морето до 16 възела (около 30 км.). разходът й на гориво е 250 литра на час при максимална скорост.

Баровската 24-метрова лодка на Николай Събев обаче няма да събира одобрителните погледи на туристите в Созопол, където Дедо Еконтий притежава морска резиденция в местността Буджака. Яхтата вече е отплавала към Турция и е акостирала на пристанището в залива Анталия на Средиземно море. Приятели на 63-годишният Николай Събев пророкуват, че той ще изкара цялото лято в тузарския курортен град, за да се порадва на новата си лодка. Макар да е наел капитан и помощник-капитан за яхтата си, Дедо Еконтий засега предпочитал сам да управлява плавателния си съд. Той е възпитаник на Висшето военноморско училище във Варна, а преди години е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

 

Николай Събев прекара в голямата политика твърде малко време – едва 9 месеца, след като през 2021 г. наля стотици хиляди левове в сформираната от Кирил Петков и Асен Василев партия „Продължаваме промяната“, а след изборния триумф през същата есен беше назначен за министър на транспорта и съобщенията въпреки съмненията на опозицията, че става министър, за да окрупни собствения си куриерски бизнес. Месеци след като през лятото на 2022 г. кабинетът на Кирил Петков падна и Дедо Еконтий сдаде министерския пост, той напусна ПП, силно разочарован от сближаването й с „Демократична България“. Все пак миналата есен Николай Събев съумя да наложи юристката си в „Еконт“ Рена Стефанова за кандидат-кмет на родния си град Русе, вкарвайки предизборен разкол в местната структура на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Протежето на Събев за кмет обаче не успя да достигне даже до балотаж и това сложи край на финансовите му инжекции към „Промяната“. Към днешна дата Николай Събев е сред големите критици на партията, на която беше най-големият спонсор.

Източник: Уикенд, crimesbg.com