САЩ се подготвят за една от най-големите бури в историята си. Супер буря от 5-та степен заплашва Ню Йорк и Бостън, а прогнозите са изключително мрачни.


Моделите на синоптиците показват, че ураганът Лий може да връхлети САЩ другата седмица. Той носи със себе си и смъртоносни бури, които са от 5-та степен - най-голямата и най-опасната. Ураганът се развихри в четвъртък в открито море и бързо набра скорост до буря от четвърта степен. Ветровете вече са със скорост от около 200 километра в час и продължават да набират скорост.

Заплахата за източното крайбрежие на САЩ определено е без прецедент. И властите вече правят планове за евакуация  на два от най-големите градове в страната.


Математическите модели показват, че ако бурята удари крайбрежието, Ню Йорк и Бостън ще се окажат изключително засегнати. Според друг модел обаче, бурята може да се обърне и да влезе отново в морето, без щети. Има и трети вариант, при който удря щата Масачузетс, което също е доста опасно.


И докато в САЩ се подготвят за различните сценарий - от евакуация на населението, до изграждане на диги и въвеждане на бедствено положение, в Пуерто Рико и на Карибите вече усетиха част от мощта на супер урагана.  В Пуерто Рико забраниха излизането по плажовете и влизането в морето. Лий е 12-ят ураган в сезона на бурите, който продължава от 1 юни до 30-ти ноември. Тази година САЩ се сблъска с ужасяващи бури, а най-тежка до момента е Идалия. Лий обаче обещава да нанесе много по-тежки поражения, ако запази силата си до американските брегове. Затова и с повишено внимание следят ситуацията.