Новината се появи в руските медии в понеделник следобед. Крал Чарлз III е мъртъв. Той не беше, но никой не е имал време да провери подробностите. Сагата за кралското семейство най-накрая получи своя последен обрат: вирусен руски дезинформационен ъгъл.

Слухът се разрази, когато беше споделен в канал на Telegram, използван от "Ведомости", някога най-уважавания руски бизнес вестник. Имаше снимка на Чарлз в церемониална военна униформа и кратък надпис: "Британският крал Чарлз III е починал". Тя попадна в руските интернет канали, включително в Readovka, прокремълски канал в Telegram с над 2,35 млн. абонати.

От Бъкингамския дворец не е имало съобщение на BBC или публично изявление. Но Редовка разполагаше с документ, чийто произход не е известен, който публикува до снимка на краля. "Следното съобщение е направено от кралските комуникации", се казваше в него. "Кралят почина неочаквано вчера следобед." Документът е с дата 18 март 2024 г. Това беше всичко.

Британският крал Чарлз III, след слуховете за предполагаемата му смърт сутринта на 19 март, беше видян да напуска замъка Уиндзор на задната седалка на кола. Британският премиер Риши Сунак, след фалшивите съобщения за смъртта на монарха, беше принуден да направи официално изявление, че кралят е жив.

Източник: theguardian.com