Благой Георгиев, известен с прозвището Благо Джизъса, е успял да профука 150-те хил. лева, които получи като награда за победата си в "Сървайвър". Вместо да ги използва за купони и партита, с които е известен, парите са били прилапани от лихвари и съдия-изпълнители.

 

Въпреки това, Джизъса успява да запази 100 лева, с които регистрирал фондацията си "Благо-Дарност 7". Целите на фондацията са да популяризира физическото възпитание и спорта сред децата, които се намират в неравностойно положение или са без родители, като ги възпитава в духа на спортсменството, хуманизма и уважението към човешката личност.

 

Ще тръгне ли Благо Джизъса по порочния път на „Хелп Карма“?

Георгиев не се бави и веднага започва да действа. Миналия уикенд Джизъса събра участници от риалити формати и десетки звезди на организиран от него благотворителен мач. Освен да закупят билети, десетките зрители, участници и фенове имаха възможността да направят и допълнителни дарения.

 

Те постъпват по сметките на фондацията. Събраните средства ще се използват в подкрепа на деца в неравностойно положение, обяви Георгиев, който се закани да организира още по-мащабно събитие следващите месеци.

 

На пръв поглед намеренията на Благой да използва своята популярност, за да помага на хлапета в беда, изглеждат изключително благородни. Недоброжелатели  обаче подозират, че зад добрите намерения на Джизъса може да се крие и начин да си осигури издръжка, далеч от алчните лихвари, на които според запознати дължи огромни суми.

 

Колкото и да ни се иска това да са грозни клевети от завистници, основания за подобни подозрения не липсват около регистрацията на фондация „Благо-Дарност 7“. Интересно е, че Георгиев е избрал да регистрира фондацията си в частна полза, а не в обществена, каквато е масовата практика в цял свят.

Макар и на пръв поглед дребна, разликата е изключително съществена, обясняват юристи. Законът дава далеч по-големи привилегии на сдруженията в обществена полза. Освен, че всички събрани пари са освободени от данъци, облекчения има и за дарителите.

Зложелателите на Георгиев подозират, че ще приложи лошата схема на „Хелп Карма“. Факт е, че Джизъса далеч не е в цветущо финансово състояние. Само месец след спечелването на наградата от „Сървайвър“, от тези пари няма и помен.

 

Запознати разкриват, че дълговете му към финансова къща далеч не са единствените. Ако се вярва на слуховете заради страстта му към хазарта и кръчмарските запои, той дължи над 1 млн. лв., а в същото време не може да се похвали с кой знае какви доходи, че да е в състояние да се разплати.

Източник: Уикенд