Тя ще се изправи пред обвинения, че не е платила 14,5 милиона евро (15,74 милиона долара) данък върху доходите в Испания в периода 2012-2014 г.

Колумбийската мегазвезда, срещу която испанските власти водят второ разследване за данъчна измама, обеща да се бори с това, което нарече фалшиви обвинения.

Шакира твърди, че е платила дължимото според данъчната служба, преди тя да заведе дело, и настоява, че не е живяла в Испания през този период, тъй като работата ѝ води до "скитнически живот".

Тя отхвърли предложението на прокуратурата за приключване на делото и се очаква да даде показания в понеделник по време на първото от 12-те изслушвания, насрочени до 14 декември.

Прокуратурата иска присъда до осем години лишаване от свобода и връщане на данъците, които според нея тя дължи.

Той твърди, че Шакира е прекарала повече от половината от всяка от въпросните години в Испания и следователно е имала обичайно местопребиваване в страната. В него се казва също, че имотът в Барселона, който тя е закупила през май 2012 г., е служил за семеен дом.

46-годишната Шакира живее с бившата футболна звезда на Барселона и Испания Жерар Пике от 11 години и има две деца. Певицата, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, се премести в Маями след раздялата им.

Съдия Хосе Мануел дел Амо Санчес, който е разглеждал и други дела с висок обществен интерес, ще председателства състав от трима съдии, които ще изслушат повече от 100 свидетелски показания в хода на процеса, който трябва да започне в 10 ч. сутринта (9 ч. по Гринуич).

Испанските власти са преследвали и други известни личности заради укриване на данъци, включително футболисти като португалеца Кристиано Роналдо, аржентинеца Лионел Меси и бразилско-испанския играч Диего Коста. Всички те се споразумяха и платиха големи глоби.

 

Източник: reuters.com