След като в продължение на 17 години се справя с недиагностицирани симптоми на синдрома на скованото лице, Селин Дион поглежда назад към пътуването си към здравето през призмата на благодарността.

В най-новата корица на PEOPLE 56-годишната музикална суперзвезда разказва за прогресивните симптоми, които започват да се проявяват в средата на 2000 г., включително мускулни спазми, затруднено дишане (а оттам и пеене) и най-тежките "кризисни" епизоди, по време на които цялото ѝ тяло се блокира и причинява непоносима болка.

Първият път, когато усеща спазъм преди близо 20 години, е в Германия по време на турне. "Закусвах и изведнъж започнах да усещам спазъм. Вокалните ми упражнения го влошиха", спомня си Дион, която представя на феновете си подробен поглед върху борбата си със СПС в емоционалния нов документален филм "Аз съм: Селин Дион" (по света на 25 юни в Prime Video).

Дион изпробва различни средства - от парни душове до лекарства без рецепта - и посещава лекари по уши, нос и гърло и офталмолози, но всички те са безрезултатни.

Когато симптомите се засилват, певицата на "My Heart Will Go On", обичана заради прецизния си вокал и неподражаемото си присъствие на сцената, е посъветвана да приема лекарства по лекарско предписание, включително мускулни релаксанти като Валиум.

 

"Започнахме с два милиграма, за да видим дали ще помогнат, след това с 2,5, после с 3, 15 и 50", казва Дион, като отбелязва, че лекарствата са започнали да действат толкова бързо, че в един момент тя е взела 90 милиграма валиум, за да издържи едно изпълнение.

"Можеше да е фатално. Не съм се питал за нивото, защото не познавам медицината. Мислех, че всичко ще бъде наред. Работи няколко дни, няколко седмици, а след това вече не работи", казва тя. "Не разбрах, че можех да си легна и да спра да дишам. И човек се учи - учи се чрез грешките си" – завършва Дион.

Източник: people.com