Двама калифорнийци са подали иск срещу компанията, тъй като предоставили информация от личните им съобщения на различни фирми

Негодуванието срещу Фейсбук нараства с всеки изминал ден. Двама калифорнийци са обявили, че ще съдят компанията заради злоупотреба с личната им кореспонденция. Мъжете са предявили искове, всеки от който е за по 10 хиляди долара. По думите им, те са събрали неопровержими доказателства, че от компанията на Марк Цукърбърг са следили личните им съобщения в профилите им в социалната мрежа. Информацията, получена от профилите, е била разпратена до различни фирми с маркетингова и рекламна цел.

[caption id="attachment_261940" align="alignleft" width="300"]Фейсбук злоупотребява с личните съобщения Фейсбук злоупотребява с личните съобщения[/caption]

От обвинението се подразбира, че всеки път, когато даден потребител изпрати линк до свой приятел в лично съобщение, въпросният линк се сканира от Фейсбук като по този начин се събира информация за потребителските предпочитания на човека. Които предпочитания са предоставяни на трети лица и фирма, за да се възползват от тях за изпращането на рекламни брошури и писма.

Законите на САЩ са категорични, че подобни действия нарушават сериозно Закона за неприкосновеността на електронните комуникации, както и законодателството за защита на личното пространство. Прокурорът по делото Майкъл Собол е категоричен, че тази практика не само нарушава правата на хората, ами и подкопава доверието в платформата Фейсбук, предават от news.bg.

Говорителят на социалната мрежа Джаки Руни заяви, че подобни обвинения са напълно безпочвени.