На 2 април доайенът на телевизионния театър Павел Павлов навърши 89 години.

 

Той е с повече от богата творческа биография. Зад гърба си има 50 спектакли за малкия екран, 30 живи постановки по различни сцени в страната и 20 игрални филма. Автор е на 20 книги, а като режисьор знае много тайни. Едни от най-известните ни писатели и артисти му се доверявали като на добър и дискретен приятел.

 

Тъй като горял в работата си и живял чрез приятелите си, режисьорът нямал личен живот. Бил много близък с актьора Антон Горчев и Леда Тасева, за която казват, че е забележителна европейска актриса и много нетрадиционна. Тя обаче не била пощадена от завистта и била гонена и уволнявана многократно именно заради огромния си талант.

 

Относно Невена Коканова, Павлов споделя, че му била като сестра. И Катя Паскалева и Леда Тасева си отиват от този свят, покосени от една и съща болест, наречена болестта на века и на чувствителните хора – рак. По време на снимките на „Матриархат“ заради трудната сцена на Катя Паскалева с биволицата Спаска, помолила Павлов да бъде до нея във вира. Той държал малка плоска бутилка с вода в чантата си, за да не забележи режисьорът Людмил Кирков и само от време навреме й давал по една глътка за кураж.

 

Бил и до двете актриси в последните им мигове. При Катя отишъл да я види, когато вече била онемяла и пишела само бележчици. При Невена до последно ходил в болницата и криел огледалото, за да не се види, че е пожълтяла. И до ден днешен говори за двете си приятелки като за живи хора.

Източник: Уикенд