Мразовитият студ най-сетне ще бъде прогонен от топъл вятър, съобщиха синоптиците! Очакват се рекордни за сезона високи температури

Леденият северен вятър ще бъде изблъскан от западен. Той ще донесе така очакваното затопляне над страната ни. Изминалата нощ синоптиците отчитат като една от най-студените за периода. В цяла северна България температурите бяха изключително ниски тази нощ. Студено, мразовито, така може да се охарактеризира изминалия Иванов ден и нощта след него.

Най-ниските температури - 18 градуса бяха измерени в Драгоман. В предаването „Добро утро, България” по Би Ти Ви синоптиците заявиха, че температурите някъде са достигнали тази нощ и до минус 20 градуса.

[caption id="attachment_433571" align="alignright" width="300"]температури Вледеняващият студ ще бъде заменен от рекордни в случая температури[/caption]

Най-студено е било в Добрич и Шумен, където живака показвал -16 градуса. С два градуса по-топло е отчетено в Русе и Разград. Отрицателни температури е имало тази нощ и в Казанлък, Силистра, Кюстендил и в София. В столицата е измерена минус 12 градуса.

Според прогнозата от днес още се очаква леко затопляне, като „виновник” за това ще бъде по-топлия западен вятър. Според метеоролозите тази нощ ще е последната мразовита от поредицата студени дни. През уикенда ни очаква по-топло време. В съботния ден живака ще се вдигне до плюс 8 градуса, а на следващия почивен ден той ще показва 15 градуса над нулата.

В началото на следващата седмица зимата ще се завърне с пълна сила. Първо ще завали дъжд, който постепенно, особено в по-високите планински части ще премине в сняг. Но следващите десетина дни на периода синоптиците обещават времето да не е така мразовито и студено, както в началото на този период. Зимата отново ще напомня за себе си, но без мразовитите отрицателни температури, както в началото на първия месец от годината, обещават още метеоролозите.