На фона на политическите трусове, още един проблем тресе родното общество. А именно - дали етикетът с жаба върху хранителните стоки обозначава храни, които имат в състава си части от насекоми.


Изявленията на ЕК, че се разрешава включването на продукти с насекоми в търговската мрежа, заради ползите от тях, разбуни духовете в мрежата. И се появиха слухове, че тези храни са обозначени със стикер жаба.

Да, ама не! Оказа се, че стикерите със зелена жаба нямат нищо общо със съдържанието на насекоми в различните храни. Те са стикер, че дадена продукция е отглеждана съобразно екологичните, социалните и икономическите норми за производство. 

Повод за това беше въпрос на потребител в мрежата, който си купува банани от известна верига супермаркети и пита какво означа жабата върху етикетите. Митът, че този знак обозначава новите храни със съдържание от насекоми, бързо беше разбит. Етикетът е на организацията Rainforest Alliance, която подкрепя опазването на тропическите гори и практиките за устойчиво земеделие, което да не нарушава еко равновесието, а в същото време да не засяга правата на хората или да е част от контрабандни дейности.

Разкритие! Наистина ли етикетът с жаба отговаря за насекомите в храната?

Всъщност, фирмите, които желаят да ползват този стикер, преминават специална външна проверка, при която се проверява дали не се използват забранени вещества за производството на продуктите, дали се извършват съобразно изискванията за опазване на природата и не на последно място, дали не се нарушават човешките права на работниците -т.е. те не са третирани като роби и получават ли справедливо заплащане за труда си.

Така че, ако видите жаба върху дадена стока, това не означава, че съдържа части от насекоми, а че компанията се старае да произвежда земеделски продукти, без да вреди на околната среда и да използва пестициди