В продължение на цели шест десетилетия Райна Кабаиванска прославя България по света с оперния си талант. В този ред на мисли тук е мястото да отбележим, че тази година е юбилейна за нея – през декември голямата певица ще отпразнува 90-ия си юбилей и все още е жизнена и в добро здраве, дори планира да присъства на част от тържествата.

 

По инициатива на д-р Георги Текев, който в инициатор на майсторския клас на Райна Кабаиванска в България и изпълнителен директор на Нов български университет, поредица от събития, посветени на великата оперна дива, се обединяват в „Годината на Кабаиванска“.

 

Празничната за оперната дива година започва с четири спектакъла на операта „Дида“ на 25, 26,27 и 28 януари в Софийската опера и балет с участието на Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео и София Солвий, българските баси Костадин Мечков и Божидар Божкилов и младата южнокорейска сензация – баритонът Хе Канг. Всички те са участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ и стипендианти на нейния дарителски фонд. Диригент ще бъде Паоло Андреоли. Постановката е на Уго де Ана – знаменитост в света на съвременната оперна режисура.

 

Кредото на режисьора е, че оперните артисти днес не трябва да бъдат затворници на традицията, а само нейни пазители. И неговата „Аида“ напълно отговаря на убежденията му. Самият той преобръща прочита на Вердиевата опера, за да я превърне в една интимна драма на сложните взаимоотношения.

 

Премиерата на „Аида“ е през декември 1871 г. в Кайро. За първото представяне на „Аида“ костюмите и декорите са изработени в Париж. Премиерата е огромен успех за Верди и въпреки, че Исмаил паша удовлетворява всички изисквания и капризи на композитора, той отказва да отиде в Кайро, недоволен от списъка с поканените „официални гости. За истинска премиера на творбата си композиторът счита първото изпълнение в „Ла Скала“ на 8 февруари 1872. г. Верди, който дирижира спектакъла, е извикан 32 пъти на сцената. Като подарък получава палка от слонова кост с диамант под формата на звезда с името „Аида“, инкрустирана с рубини и други скъпоценни камъни. Тази палка днес се намира в музея на „Ла Скала“.

 

Международният майсторски клас на Райна Кабаиванска в НБУ се осъществява съвместно със Столичната община, Софийската филхармония и Софийската опера и балет. Маестро Найден Тодоров дирижира концертите на Международните майсторски класове на Райна Кабаиванска.

 

Сътрудничеството между двамата е от дълги години, като маестрото е дирижирал и нейни концерти в Италия и Испания. По време на миналогодишния  майсторски клас кралицата на операта лично избра състава за централните роли в „Аида“ в Софийска опера. Райна Кабаиванска работи заедно със своите ученици върху усъвършенстването на вокалната техника и актьорска интерпретация.

Източник: Уикенд