Радостслав Главчев е доста интересен човек, от онези, които наричаме чудаци.

Повечето столичани го познават от хижа „Алеко“, където всеки уикенд стои пред чешмата, за да продава най-старото и единствено туристическо издание у нас – вестник „Ехо“.

Това, което малцина знаят е, че по професия, той е инженер и дългогодишен съратник на покойния Иван Славков-Батето в БНТ и далечен роднина на възрожденеца Матей Преображенски - Миткалото. Освен всичко това, Главчев е и пазител на дома на известната пророчица Слава Севрюкова в кв. „Овча купел“, в София. Поради тази причина той често обича да казва, че е „човекът, който спи в спалнята на Слава Севрюкова“.

Мечтае улица „Ейбрахам Линкълн“, където някога е била къщата на ясновидката, да носи нейното име. Освен това си искане, той е отправил предложение до общината в един от входовете, издигнат на мястото на къщата на ясновидката да бъде направен минимузей, посветен на нея. Надява се, че по този начин ще запази паметта й жива за поколения напред.

Получил жилището по линия на екссъпругата си, която дълги години била зам.-главен редактор на вестник „Столична търговия“. До началото на 90-те двамата живеели в еврейски апартамент на ул. „Цар Симеон“, но тя се залюбила с висш член на БКП и избягали в САЩ по негово настояване, тъй като виждал как България се разпада.
 
Тя продала собствен апартамент, за да си осигури пари за заминаването, но в същото време пожелала да си купи жилище в София, за да има къде да отсяда като се връща. Така на пуснатата обява отговорили наследниците на Слава Севрюкова.

Преди съпругата на Радостслав да замине зад Океана, закарала нещата му в апартамента на Севрюкова с един трабант. По онова време пророчицата вече била починала. В крайна сметка се развел със съпругата си, която към днешна дата е в Мадрид, а дъщеря им – в Барселона.

Радостслав Главчев твърди, че вярва в думите на Севрюкова за прераждането и допълва, че е изучавал Библията в 11 версии, а Корана учил 7 години в 5 версии. Възхищава се от цялата си душа на ясновидката, която местните наричали „софийската Ванга“. При все, че е учила само до четвърто отделение, тя е единственият екстрасенс в световен мащаб, който се е занимавал с наука и научни изследвания.

През 1962 г. се срещат с доц. Иво Лозенски и в продължение на три десетилетия правят различни изследвания със силата на мисълта в различни области на науката и експериментират с различни аспекти на паранормалното. Така странният на пръв поглед екип обикаля международни семинари и винаги успява да впечатли аудиторията от фенове на психотрониката.

Въпреки няколкото стряскащи пророчества, които прави Слава Севрюкова, тя бърза да успокои хората, че някои от тях може да не се сбъднат. Сред най-притеснителните от тях е, че югоизточната част от страната ни ще премине към Турция. Предрекла, че предстоящите катаклизми ще сменят една генерация с друга. Отвъд сътресенията човечеството ще бъде обладано от ново светоусещане и ще спре да си въобразява, че владее природата. Тези пророчества са правени в периода 1975-1985 г.

Често била посещавана от агенти на Държавна сигурност, на които помагала в намирането на престъпници. Живков никога не отишъл лично при нея. Той се доверявал на Ванга, която познала, че иска да се самоубие. Признава, че е имало такъв момент преди смъртта на дъщеря му Людмила Живкова. 

Радостслав Главчев е сериозно притеснен от риска да се появят безполови хора и допълва, че днешните млади предпочитат да правят любов, без да раждат деца. 
Именно на Слава Севрюкова са предсказанията, че земната ос ще се измести и в резултат на това ще настъпят климатични промени. Оредялото човечество ще поеме напред след края на 2075 година. 
Източник: Уикенд

Радостслав Главчев – Беловласият талисман на Витоша