Принц Хари се притеснява за сигурността на семейството си

Принц Хари и Меган Маркъл се завръщат във Великобритания при едно условие. Херцогът на Съскес заплаши да заведе съдебен иск към правителството на баба си кралица Елизабет Втора. Това предизвика вълна от възмущение във Великобритания.

Опасност

Хари настоява съдът да преразгледа решението на вътрешния министър Прити Пател, която го лиши от полицейския екип, който го охраняваше в Обединеното кралство. Принцът твърди, че е твърде опасно да посещава родината си без бодигардове от Скотланд Ярд.

Гняв

Безпрецедентната правна заплаха срещу правителството на кралицата предизвика гнева на редица хора, като източници, експерти по сигурността заявиха пред в. "Daily Mail", че: "Служителите на Скотланд Ярд не са охранители, които всеки може да наеме". Адвокатите на Хари са написали писмо до вътрешното министерство на Англия, заплашвайки да се обърнат към Върховния съд, ако на семейството не бъде осигурена охрана, докато са във Великобритания. Принцът е предложил да плати за охраната си.

Сигурност и финансиране

Херцогът на Съсекс щял сам да финансира сигурността си и нямало да иска пари от данъкоплатците. Но експерти посочиха, че Скотланд Ярд няма група от специално обучени служители, които стоят без работа и чакат да бъдат наети: "Не можете просто да наемете услугите на Скотланд Ярд, когато пожелаете". Хари, Меган и семейството им автоматично ще бъдат защитени от кралската охрана, ако посетят кралицата или са в дома си във Фрогмор, който се намира в частното имение на кралицата Уиндзор. Проблемът би бил, ако искат да предприемат потенциално доходоносен частен бизнес, благотворителни или социални дейности на друго място, предават от vesti.bg. Запознати казаха, че би било безпрецедентно съдебната система да се намеси в въпросите за охраната на кралските особи, които се решават от независима комисия и се подписват от министър Пател. От Бъкингамския дворец казаха вчера, че това е "въпрос между министерство на вътрешните работи и херцозите на Съсекс" и че никога не са коментирали въпроси, свързани със сигурността. Въпреки това, източник от двореца споделя пред изданието с раздразнение: "Още веднъж, когато става дума за херцозите на Съсекс, трябва да им се напомни, че не могат да имат каквото пожелаят. Те избраха да напуснат институцията и страната и да заживеят като обикновени граждани. Те не могат просто да избират, кои аспекти от кралския им живот все още ще важат за тях и кои не". Източници посочват, че всички полицейски офицери, които са охранявали принц Хари и жена му Меган Маркъл, докато още са били членове на кралското семейство, или са напуснали полицията, когато Съсексови се установиха в САЩ, или са преместени на други позиции. [caption id="attachment_691984" align="aligncenter" width="300"]Принц Хари постави условие за завръщането си във Великобритания сн. YouTube Принц Хари постави условие за завръщането си във Великобритания сн. YouTube[/caption] "Лондонската полиция не разполага с набор от специално обучени служители, които да са им на разположение, когато им скимне да прескочат дотук", категорични са те.