Потъването на Титаник е разказано с пълни подробности от французойката Роуз Амели Икар

Потъването на Титаник продължава да занимава умовете на хората 102 години след случилото се. Оказа се, че една от най-големите трагедии в човешката история е подробно описана в писмо, създадено от една от оцелелите. Авторката на документа, който описва ужаса от нощта на 15 април 1912, се казва Роуз Амели Икар и е французойка.

[caption id="attachment_403940" align="alignleft" width="300"]Потъването на Титаник все още вълнува умовете на хората Потъването на Титаник все още вълнува умовете на хората[/caption]

Жената е описала целия кошмар на потъването на Титаник - от първите мигове, в които пасажерите осъзнали, че корабът се пълни с вода, до преживяването на спасителните лодки докато корабът изцяло бил погълнат от морската бездна. Самата Роуз е била на кораба като прислужничка на Марта Стоун, богата американка, която също успяла да се спаси.

Оцелялата французойка разказва, че тъкмо си били легнали около 23 часа, когато силен удар ги изхвърлил от леглата им. Намиращ се наблизо офицер се опитал да ги успокои, че няма нужда от паника, но двете жени вече чували звука от водата, която заливала кораба.

Роуз и господарката й госпожа Стоун се качили на палубата, където моряците вече качвали жените и децата на спасителните лодки. В тяхната имало още около 30 човека, а един от офицерите ги посъветвал да гребат максимално бързо, за да се спасят от бездната, която щяла да се отвори след потъването на Титаник. "Каза, че имаме не повече от 20-30 минути да спасим животите си", пише Роуз.

Жената забелязала, че на дъното на спасителната им лодка се бил скрил и един мъж, но тя не посмяла да го издаде. Французойката разказва и за самия момент на потъването на Титаник. "Както наблюдавах светлините на кораба, изведнъж настъпи пълен мрак. Чу се скърцане, ужасени писъци и после - тишина", връща се към кошмара Роуз. Тя е една от 745 от общо 2229 души на борда, които успяват да оцелеят, предават от Новини БГ.