Последният портрет на Васил Левски е направен в Букурещ

Последният портрет на Васил Левски предизвика истински бум в онлайн пространството. Изследователи на живота на Апостола на Свободата са категорични, че турците са използвали последният портрет на Васил Левски именно, за да го заловят. Лука Велчов, председател на Българския демократичен съюз в Румъния твърди, че последният портрет на Васил Левски е направен в Букурещ като дори посочва и ателието, в което е бил Дяконът.

[caption id="attachment_276555" align="alignleft" width="300"]Последният портрет на Васил Левски Последният портрет на Васил Левски[/caption]

Според Велчов ателието е било разположено на улица "Edgar Quinet", а на негово място днес се намира заведение, наречено "Edgar's Pub". Любопитното е, че самото фотоателие е съществувало допреди десетина години и е било стопанисвано от наследниците на човека, заснел последният портрет на Васил левски - Карол поп де Сатмари.

Последният портрет на Васил Левски е направен през 1872 година, а на него Апостолът е стъкнат в цивилни дрехи - бяла риза, папионка и черно сако. Именно тази снимка попада в ръцете на турските власти и те я разпространяват из владенията си, за да бъде заловен Дяконът, предават от БЛИЦ.

Междувременно цяла България отбеляза 141-та годишнина от обесването на Васил Левски. Апостолът на българската свобода е заловен от турците на 26 декември 1872 година, съден и осъден на смърт чрез обесване. Присъда, изпълнена на 6 февруари 1873 (стар стил). Днес на мястото, където Левски е увиснал на въжето, се намира неговият паметник.