Американският актьор Дон Мъри, с близо 70-годишна кариера в киното, почина тихо в дома си в края на миналата седмица. Старецът обаче е известен повече не с изпълненията си пред камерите, а с това, че беше последният останал жив любовник на кино иконата Марилин Монро.

94-годишният Мъри до последно твърдеше, че знае кой стои зад убийството на русата фурия, но така и не посмя да си отвори устата приживе и отнесе тайната в гроба си.

Макар да има сериозна визитка с десетки филми, Дон Мъри често е игнориран от филмовата индустрия заради крайните си политически позиции и често е обвиняван в комунистически уклон. Той категорично отказва да участва във войната в Корея и е твърд противник на намесата на САЩ във Виетнам. Приживе, сериозна част от приходите си Дон дава за бежански лагери за емигранти.

Актьорът отказва да участва във филми, в които има насилие и оръжия. Ролите му са предимно в сладникави драми, като „Спирката“ – продукцията, която го сближава с Мерилин Монро. Двамата играят любовници и пренасят отношенията си извън екрана, макар и за по-малко от година.

След мистериозната смърт на Мерилин през 1962 г. Дон Мъри многократно е намеквал, че е наясно кой стои зад смъртта на кино иконата. Но всичко остава в сферата на намеците.

Източник: „Уикенд“