Започва обучение, което ще обхване служителите на терен

Във връзка със зачестилите случаи на неадекватни и агресивни шофьори, както и неподчинение на служителите ще се проведе обучение, което да подготви служителите на реда.

Полицаите ще се обучават как да противодействат на агресивни водачи

По официална информация то започва от утре, като стартът ще бъде даден в Пловдив. Курсът ще се проведе в базата на Специализираните полицейски сили. През там първо ще преминат униформените от Охранителна полиция.

Решението за масовото обучение е взето след няколко скандални случая на неподчинение и агресивно шофиране. Шефът на Охранителна полиция в Пловдив обяви такава необходимост след екшънът в КАТ, при който полицаи гонеха неадекватен шофьор в самия двор.

Ръководството е анализирало фрапантните случаи, като например гонката в Бургас, при която бяха ранени 2-ма полицаи, подобния инцидент в Сливен, този в КАТ Пловдив, няколкото случая в София и е взето решение, че е необходимо полицаите да бъдат по-квалифицирани.

Обучението ще бъде от 2 част – практическа и теоретична. Практическата ще ги запознае с как да разпознават шофьорите под въздействие на наркотици, кои са по-склонни към агресия, как да реагират в подобни ситуации, а също така и с принудителното спиране на автомобил например с шипове или други блокади. Практическата включва и физическа подготовка за употреба на сила и помощни средства.

Заповедта е от главния секретар на МВР.

Източник: trafficnews.bg