Вече две години слушаме за "специална военна операция" на Русия в Украйна, а също и за пълномащабна терористична атака от страна на Москва, която цели превземането на цяла една държава. Дезинформацията идва и от двете страни, тъй като още през 2014-та година бяха оповестени тайните договори на Киев и Вашингтон за доставка на огромни количества военно оръжие, което по-късно се използва за войната с Русия, въпреки че Кремъл започна официално военните действия пръв.


Въпросът, който всички обаче си задават, е - защо му беше необходимо на Владимир Путин да започва една безконечна война с условно приятелска държава, при положение, че всичко това неизменно ще доведе до тежки последици за самата Русия? 


Отговорът  - пари и власт.

 


Наскоро стана ясно, че Русия и Китай са сложили ръка на Фолкландските острови и са установили, че под тях има огромни находища на нефт, които могат да обезпечат планетата за 500 години напред. И напук на всички изявления, че светът преминава към зелена енергия, истината е, че петролът продължава да управлява цялата планета. А Москва и Пекин в момента са обединени само от една цел. - унищожаването на хегемонията на САЩ. Дори и с цената на Украйна.


Един от най-ефективните начини да бъде отслабена Америка е икономическият. В момента САЩ буквално се разкъсва между конфликта в Украйна, кризата с Израел, а освен това и в Мексико не е много тихо и спокойно. Латинска Америка също е разтърсвана от междуособици, а Ким Чен Ун и Северна Корея от пета страна също създават напрежение. Нищо чудно, че Джо Байдън губи позиции - Америка привидно изглежда изолирана от всички тези проблеми, но повишения ръст на битовата и криминалната престъпност вътре в страната, сложната политическа обстановка отвън - Вашингтон все повече отслабва, за сметка на Китай и Русия, които притежават достатъчно енергиен и  материален потенциал, за да се справят с всяка една криза. И устояват.


Пешката Украйна

 


Не е тайна, че Путин отдавна се старае да отслаби хватката на Запада и да ограничи влиянието на Америка в  Европа и Азия. И дори направи стъпки за овладяване на Африка и Латинска Америка - БРИКС се превърна и в повод за подготвяне на войната в Украйна. Но във Вашингтон не търпят подобен натиск и ударът не закъсня. Буквално на самата граница на Русия беше организирана мащабна военна атака, а Русия просто реагира, преди военните действия да се пренесат на нейна територия. Украйна се превърна в пешка и заложник във войната, въпреки че двете велики сили имат обща граница и спокойно могат да пренесат фронта на военните действия между своите граници. Но за да ограничат щетите, а в същото време да отслабят и една набираща сила и влияние славянска държава, Пентагона и КГБ пренесоха конфликта в Украйна. Горчив удар от страна на уж съюзниците, които стремително, но постоянно разрушават икономика, инфраструктура, политически модел, под предлог, че помагат на страната да се защити от Русия.


От друга страна Владимир Путин никога не е криел желанието си да увеличи териториалната мощ и влиянието на Русия, така че защо да не се възползва от създалата се ситуация и да анексира нови територии. Силна Украйна не устройва и Москва, тъй като това би отслабило и нейното влияние в региона. Така, с мълчаливата подкрепа на Китай и уж, воювайки срещу терористи, Русия успя да пренесе войната със САЩ само на един фронт, при това минимизирайки собствените си загуби. За сметка американските, натовските и украинските военни. Защото за никого не е тайна, че европейски войници вече са на територията на Украйна и воюват с Русия. Но без особен резултат.


Изходът?

 


Владимир Путин вече показа, че превръща войната в икономическо оръжие и фактически ще го използва, за да стабилизира икономиката на страната си. Отделно от това, Русия не е ограничена в търговските си връзки и в много страни по света имат интерес да търгуват с Москва. От което губят основно страните от ЕС, които са принудени да поддържат уж мироопазващата Америка.

Предполага се, че президентските избори в САЩ през ноември ще решат всичко. Ако Тръмп спечели и нареди спиране на износа на американско оръжие за Украйна, Киев просто ще капитулира, независимо от декларациите на Макрон за натовски войски в страната. Украйна ще претърпи вероятно и териториални загуби, а освен това ще бъде принудена да приеме и крайно неизгодни условия в мирния договор. Русия ще си гарантира поне 4 години спокойствие, а ЕС ще трябва да използва целия си дипломатически капацитет, за да възстанови търговските си отношения с две от най-големите страни в света. Защото, независимо от амбициите за зелена икономика, материална и финансова независимост, съюзът е пред унищожаване, защото губи ресурси, пари и възможности да се развива. И или ще бъде погълнат от по-силна организация, или ще се разпадне…