Младият, но напорист изпълнител Валентин Велчев издаде и на грамофонна плоча дебютния си албум, озаглавен „скромно“: „Аз съм Валентин“. Припомням, че албумът първо бе пуснат на пазара на CD през април. Сега феновете на класическия винил (ретрото е на мода сред аудио носителите) могат да чуят песните на лауреата на „Пирин фолк“. Винилът е произведен в чужбина, тъй като у нас конвейрът на „Балкантон“ е спрян още в средата на 90-те.

Така албумът „Аз съм Валентин“ се превръща в първата българска фолклорна плоча от 30-ина години насам. Ако изключим, разбира се, „Мистерията на българските гласове“, които също имат издадени плочи в по-ново време, но и при тях издателят е чужда фирма.

Песента за Ванга излезе на CD и винил

Почитателите на Велчев ще имат възможност да чуят и трите му хита от „Пирин фолк“ в Сандански, а именно „Пирински орли“ (от 2019 г.), „Благословен“ (от 2020 г.) и „Наздраве“ (от 2021 г.). Албумът, който се разпространява от „Орфей мюзик“, включва и песента за Ванга, която певецът изпълнява с Ели Кордева и квартет „Светоглас“. Лайтмотив на песента е предсказанието на Ванга, че България ще я бъде, няма да погине и ще я знае целият свят.

Източник: вестник „Уикенд“