Перфектната усмивка е първото нещо, което околните забелязват у нас, а множество проучвания сочат, че белите, равни и хармонично подредени зъби са много по-добра атестация за успех, отколкото изисканият гардероб например. Факт е, че именно състоянието на зъбите разкрива колко сме здрави и дали живеем в благополучие или напротив.

 

Съвременната стоматология предлага множество решения за подобряване на естетиката и функционалността на зъбите. Едно от най-популярните и ефективни средства в това отношение са фасетите.

В търсене на отговори за процедурата днес се обръщаме към д-р Ибрахим Бялев от клиника Impression Dent.

Фасетите са тънки конструкции, наподобяващи люспи, които се поставят върху предната (вестибуларна) повърхност на зъбите. Целта им е да коригират естетически дефекти като неравности, промяна в цвета, цепнатини или малки кривини на зъбите. Чрез фасетите може да се постигне естествен и красив вид на усмивката, без да се налагат сложни и инвазивни процедури”, разказва стоматологът. Той обяснява, че обикновено фасетите се изработват от порцелан, керамика, композитен или циркониев материал.

 

Любопитството ни бе провокирано да го попитаме: Каква е разликата между най-търсените порцеланови и композитни фасети?

“Порцелановите фасети се изработват в лаборатория, като се използват индивидуални отпечатъци от зъбите на пациента. Порцелановите фасети са известни със своята издръжливост и естествен вид, който наподобява зъбния емайл. Те са устойчиви на оцветяване и имат отлични естетитески качества. Такъв тип фасети могат да се изработват и от други материали като например керамика и цирконий”, разяснява д-р Бялев.

 

За разлика от тях, композитните фасети се изработват директно в устата на пациента, като стоматологът нанася слоеве композитен материал върху зъбите. Композитните фасети са по-достъпни като цена от порцелановите и могат да бъдат поставени само в рамките на едно посещение при стоматолога. Въпреки това, те са по-малко издръжливи и подлежат на оцветяване с течение на времето.

 

Според лекарите на Impression Dent, за да се постигне перфектно прилепване на фасетите, е необходимо да се подготвят зъбите. Това включва отстраняване на малко количество от емайла на предната повърхност на зъбите. Тази стъпка е минимално инвазивна и се извършва под местна упойка. За пациентите, които не желаят дори такова минимално изпиляване на зъбите решението е поставянето на фасети без изпиляване, които се поставят директно върху предната част на зъба.

 

След подготовката се взема отпечатък от зъбите, който се изпраща в зъботехническа лаборатория. Там се изработват индивидуалните порцеланови фасети. За композитните фасети този етап не е необходим, тъй като те се моделират директно върху зъбите. При второто посещение стоматологът ще постави готовите фасети върху зъбите, като ги прикрепи със специално лепило. За композитните фасети този етап включва нанасяне и моделиране на материала директно върху зъбите. След поставянето им стоматологът ще направи финални корекции и ще ги полира, за да се постигне максимален комфорт и естетика.

 

Най-голямото предимство при избора на фасети е естетически издържания резултат. Те осигуряват естествен и красив вид на зъбите, като коригират множество дефекти. Не е за подценяване и минималната инвазивност в сравнение с други процедури, както и добрата им издръжливост и устойчивост на оцветяване.

 

Разбира се, както всяка интервенция и тук има някои особености, разказват стоматолозите на Impression Dent. Въпреки своята издръжливост, фасетите могат да се повредят при силен удар или прекомерно натоварване. Също така поставянето на фасети изисква отстраняване на част от зъбния емайл, което макар и минимално е необратимо.

 

В заключение можем да кажем, че фасетите са отличен избор за пациенти, които желаят да подобрят усмивката си и да коригират различни естетически проблеми със зъбите. Те предлагат комбинация от естетика, издръжливост и минимална инвазивност.

Важно е обаче пациентите да бъдат добре информирани и да се консултират с квалифициран стоматолог, за да изберат най-подходящото решение за техните нужди и очаквания.