Уникален случай се наблюдава в Северна Корея. Правителството затвори 200000 град и в момента се проверяват къща по къща заради подозрение за злоупотреба с държавно имущество. В частност, заради шепа куршуми.

 

Заради констатирана липса на 653 броя куршуми, военните блокираха цял един град и започнаха обиски по домовете и къщите на хората. Новината предизвика смут и масови полицейски проверки. А властите са под тревога и трескаво издирват нарушители.

 

Съгласно един от законите, населението няма право да използва огнестрелно оръжие, нито да притежава муниции, пушки или други оръжия, ако не става въпрос за военнослужещи лица. И всяко нарушение се наказва със строг затвор и три годишна каторга или трудова повинност.  Беше съобщено, че Ким Чен Ун лично е разпоредил заключване на град Хиейсан, провинция Райганг, за да се намерят липсващите муниции. "Градът ще остане затворен, докато не се намерят всички 365 куршума", гласи решението на властите.

 

Новината предизвика смут и тревога, както и съмнения, че може да се стигне до полицейски произвол и насилие над цивилното население. В Северна Корея обаче законите са изключително сурови и няма компромис за такива прояви. Затова и властите предприемат толкова крайни действия спрямо случващото се.